https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-lesy-umiraji-voda-mizi-ale-vlada-s-pomoci-lesum-otali-proc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Lesy umírají, voda mizí, ale vláda s pomocí lesům otálí. Proč?

18.6.2019 10:23 | PRAHA (SVOL)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SVOL
Katastrofa, kterou způsobila kůrovcová kalamita v kombinaci se suchem, nemá obdoby. Hrozí, že letos přijdeme až o milion hektarů lesů v republice!

 

Nová kampaň „Kouzlo lesa – pro příští generace“, pod kterou je podepsáno Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), má upozornit veřejnost, že situace je vážná a její řešení nesnese odkladu. „Myslím, že mnoho lidí bude letos během dovolené šokováno tím, že místo svého oblíbeného lesa najdou holiny nebo uschlé souše,“ říká předseda sdružení František Kučera s tím, že jen za loňský rok vznikly po celé republice holiny v rozsahu hlavního města Prahy nebo tisícovky fotbalových hřišť a prognózy pro rok 2019 jsou ještě dramatičtější. „Je potřeba, aby nám každý, komu leží osud lesů na srdci, pomohl. Aby se lidé začali svých politiků ptát, co pro záchranu lesů dělají.“

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SVOL

Kampaň navazuje na petici SVOL „Zdravé a prosperující lesy pro příští generace“, kterou podepsalo vloni na podzim více než šestnáct tisíc lidí. „Na fakt, že v lesích tiká ekologická bomba upozorňujeme už od roku 2015. Nyní je rok 2019 a stát přesto nekoná,“ uvádí František Kučera. „Kroky ze strany vlády jsou pomalé, nekoncepční a reálná pomoc nepřichází. Lesy nám mezitím umírají pod rukama. Prakticky se zhroutil trh se dřevem a vlastníkům lesů tak zmizel hlavní zdroj příjmů. Proto žádáme stát o uvolnění minimální částky tří miliard v letošním roce, abychom mohli pokračovat v likvidaci napadených stromů a abychom mohli holé plochy co nejdříve zalesnit. Jinak bude mít rozsáhlé náhlé odlesnění závažné negativní dopady na vodní režim v krajině, povede k erozi půdy, snižování kvality ve zdrojích pitné vody, ale i snižování vlhkosti vzduchu a dalšímu úbytku srážek. “ Odklad nesnesou ani legislativní změny, které by lesníkům v boji s katastrofou rozvázaly ruce a umožnily regulaci přemnožené spárkaté zvěře.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SVOL

Vlivem sucha odumírají borové i dubové porosty, velké obtíže má jasan, olše a další listnaté dřeviny. „Reálně hrozí ekologická katastrofa, protože lesy jsou klíčové pro hospodaření s vodou. Pouze listnaté stromy nejsou samospásné, v souvislosti s klimatickou změnou je nezbytné obnovit stabilitu lesů rozmanitější dřevinnou skladbou v naději, že alespoň některé z dřevin v budoucnu obstojí, jinak přijdeme o vodu,“ připomíná Radomír Charvát, jednatel Lesního družstva Vysoké Chvojno. „Vláda, která jediná může situaci vyřešit, by měla jednat rychle. Protože jinak se jí může snadno stát, že bude vládou, která zaviní posun subtropického pásma směrem k Praze,“ nebere si muž, který se stará o lesy desítky let, žádné servítky.

Více na www.kouzlolesa.cz a www.svol.cz



reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist