https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-leto-klepe-na-dvere-priblizte-se-prirode-a-pustte-se-do-rekonstrukce-sve-zahrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Léto klepe na dveře – přibližte se přírodě a pusťte se do rekonstrukce své zahrady

6.6.2022 10:15
Foto | Arcwind / Unsplash
Teplé počasí láká k trávení času na zahradě, kde si můžete konečně dopřát kvalitní odpočinek. K tomu je však nejprve třeba pořádné zázemí, díky čemuž se pro vás zahrada stane vaším druhým domovem. Kromě péče o rostliny se tedy můžete pustit i do menší rekonstrukce zahrady. Pojďte se s námi podívat, jak na to.
 

Nebojte se exteriér propojit s interiérem

V dávných dobách naši předci trávili mnohem více času venku nežli my. I když je prokázáno, že s moderní lékařskou péčí žijeme podstatně déle, stále častěji lékaři upozorňují na to, že se naši předci zcela ve všem nemýlili. Pobyt na čerstvém vzduchu je totiž nenahraditelný a dokáže předcházet i mnoha nemocem.

Právě proto se čím dál tím více lidí snaží trávit své volné chvíle venku, a to zejména během léta, která k tomu doslova nabádá. Pokud se nespokojíte pouze s přikrývkou na trávníku a slunečníkem, není od věci se pustit do menší rekonstrukce zahrady, se kterou si hravě vytvoříte zázemí, kde budete moci relaxovat od rána až do večera.

Důležité je samozřejmě k takové rekonstrukci přistupovat zodpovědně, a ne na úkor místních živočichů či rostlin. Ideálním řešením jsou pergoly, se kterými si lehce vytvoříte místo, kde můžete nerušeně odpočívat nebo se věnovat svojí rodině. Opravdu velkým trendem je propojování exteriéru s interiérem, kdy se vybavení pergoly vlastně nějak podstatně neliší od běžného obývacího pokoje.

Za pomyslný základ lze považovat klasické zahradní polohovací křeslo, které je možné pořídit i v mnohem luxusnějších variantách. Pokud chcete přírodě trochu odlehčit, vybírejte především udržitelný zahradní nábytek. Ten by měl být dostatečně kvalitní, díky čemuž vydrží v neporušeném stavu i několik let.

Přibližte se přírodě a relaxujte

Jestliže se chcete opravdu přiblížit přírodě, měli byste si vytvořit také místo, kam si budete moci zajít na chvíli vyčistit hlavu. Skvělou volbou jsou například zahradní jezírka či jiné vodní plochy a prvky, ke kterým lze jednoduše nainstalovat zahradní lavičky. Kdykoliv si tak budete moci přijít zameditovat nebo prostě jen načerpat novou energii.

Tímto způsobem můžete také vytvořit nové útočiště pro širokou škálu živočichů, od žab až po hmyz, na jehož ochranu upozorňuje čím dál tím více organizací. Pokud chcete přispět ještě více k jejich záchraně, můžete na zahradu umístit i hmyzí hotely – podobně lze postupovat i u jiných živočichů, včetně ježků či ptáků.

Vaření venku je již standardem

Novinkou nejsou ani venkovní kuchyně, kde můžete během léta vařit prakticky vše, od snídaní až po večeře. Obytné venkovní prostory jsou tedy čím dál tím častěji vybaveny jednoduchými kuchyňskými linkami či grily, se kterými rychle připravíte širokou škálu pokrmů. I zde je prostor pro ekologii, a to u již zmíněného grilu, u kterého je možné namísto uhlí používat plyn.

Pokud máte navíc na zahradě i zahradní přípojku, můžete ji jednoduše připojit k venkovnímu dřezu. Vodu z něj následně lze odvádět přímo do záhonů – musí se ale jednat pouze o vodu bez jakýchkoli mycích přípravků či jiných nebezpečných látek. Za poměrně nízkou investici tak můžete mít na zahradě plnohodnotnou kuchyni a užívat si ničím nerušený čas se svojí rodinou a přáteli.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist