https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-male-ekologicke-kroky-ktere-udelat-kdyz-clovek-jezdi-autem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Malé ekologické kroky, které udělat, když člověk jezdí autem

9.2.2022 11:37
Záleží vám na životním prostředí, ale svého automobilu se vzdát zkrátka nechcete nebo nemůžete? Nejste zdaleka sami, ostatně počet automobilů na silnicích neustále roste.
 
Rozhodně to přitom neznamená, že by všichni řidiči opovrhovali přírodou – často je tomu právě naopak. Každý ale může udělat drobné kroky k tomu, aby jeho vůz byl vůči přírodě šetrnější.

Snažte se o co nejplynulejší jízdu

Zejména klasické spalovací motory jsou nejméně efektivní při rozjezdech a akceleraci. Naopak při plynulé jízdě o konstantní rychlosti lze dosáhnout rozumné spotřeby a tím i šetrnosti nejen vůči vaší peněžence, ale také vůči ovzduší.

Snažte se tedy jezdit především po dálnicích, kde lze bez větších problémů rychlost držet kolem 120 km/h. Kromě paliva šetříte i své brzdy a další součástky vozu. Také jejich méně častou výměnou šetříte životní prostředí.

Vždy, když je to možné, zařaďte vyšší rychlostní stupeň. S vyššími otáčkami roste i spotřeba automobilu.

Pokud máte elektromobil, můžete navíc využít tzv. rekuperace. Pokud tedy pustíte nohu z plynu, začne elektromotor zpětně využívat kinetickou energii a ukládat ji do baterie. Zejména při jízdě z kopce tak můžete do baterie zpět uložit několik cenných procent a prodloužit tak dojezd automobilu bez jakýchkoliv zplodin.

Ve městě raději veřejnou dopravou

Když šetrným stylem jízdy dosáhnete okraje města – zejména Prahy a významných krajských měst – přestupte na veřejnou dopravu, pokud můžete. Ve městě lze totiž s klasickým spalovacím motorem jen těžko dosáhnout efektivní jízdy. Naopak z hlediska času, ekologie i financí jde často o variantu nevhodnou. Veřejná doprava vás zaveze všude, kam potřebujete.

Nemáte-li na výběr, držte se alespoň hlavních tahů s plynulou dopravou. Případně zde cestujte mimo dopravní špičku. Řídíte-li často na území velkých měst, rozhodně nezapomeňte na havarijní pojištění.

Zkontrolujte technický stav vozu

I jedna kapka oleje může v podloží způsobit velké problémy. Zejména u starších vozů proto pravidelně kontrolujte, že všechno těsní, jak má, a nikde nic nekape. Jde o jednoduchou a málo nákladnou věc, díky které přitom můžete přírodu ušetřit velké zátěže.

Pokud vám jde o čistotu provozu, obecně platí, že čím novější automobil, tím lépe. Novější motory jsou čistší a úspornější. Vhodnou volbou mohou být i hybridní vozy či elektromobily.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist