https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-mycka-nadobi-jakou-vybrat-a-kolik-vam-usetri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Myčka nádobí: jakou vybrat a kolik vám ušetří?

29.4.2019 09:49 (Testado.cz)
Myčka nádobí dnes patří mezi nepostradatelné domácí pomocníky. Není ani divu, šetří nám spoustu času, vody a umyté nádobí září svěží čistotou. Kvalitní myčka totiž ušpiněné talíře a mastné příbory zbaví nečistot a zároveň nádobí dokonale usuší a vyleští. Na trhu existuje velká spousta různých modelů a typů, tudíž se nemusí každý zcela jasně orientovat. Nejen pro takové uživatele připravili redaktoři recenzního portálu Testado.cz srovnání nejlepších myček nádobí. Velký test vám poradí, jak vybrat myčku nádobí a která je pro vás ta pravá.
 

Jak vybrat myčku nádobí

Nejzásadnější otázkou je skutečnost, jak často nádobí myjete a pro kolik lidí bude vaše plánovaná myčka nádobí sloužit. Ač se může zdát tato otázka sebejasnější, věřte, že si musíte vybrat přesně takový spotřebič, který bude pro vaši domácnost nejideálnější. Je to snadné: příliš malá myčka nepojme všechno ušpiněné nádobí, velký model naopak zůstane zbytečně poloprázdný a svým provozem nebude tak ekonomický.

Zásadní roli hraje také umístění a rozměry spotřebiče. V obchodech většinou narazíte na vestavné a volně stojící myčky nádobí, mezi nimiž je několik velkých rozdílů. Ani ne tak z hlediska funkcí, nýbrž vizáže a uspořádání elektroniky. Zatímco volně stojící typ postavíte prakticky kamkoliv, kde je dobře přístupný přívod vody a odpad, vestavné varianty mají uzpůsobené rozvody a přední dvířka jsou již připravena pro montáž desky odpovídající designu vaší kuchyně.

Vyplatí se myčka nádobí?

Rozhodně ano. Kromě skvěle umytého nádobí hraje prim energetická úspora, která je vůči ručnímu mytí skutečně výrazná. Každá myčka je opatřena energetickou třídou. Nejšetrnější je třída A+++, naopak nejméně úsporné jsou spotřebiče se štítkem A. Neméně důležitá je také účinnost mytí, sušení a zejména spotřeba vody. Nejúspornější myčky nádobí dokáží na jeden cyklus spotřebovat pouhých 6 litrů vody, což je úžasný výsledek, kterému nedokáže konkurovat ani sebešikovnější hospodyňka.

Spotřeba saponátu a vody při ručním mytí je samozřejmě přímo závislá na mnoha faktorech. Roli nehraje pouze zručnost člověka, ale také míra otočení kohoutku. Obecně se – v případě ručního mytí v dřezu – počítá se spotřebou kolem 20-30 litry vody. Pokud k takové spotřebě ještě započítáme použité drátěnky, houbičky a náš strávený čas, myčka nádobí jasně vyhrává. Je nicméně logické, že pro několik málo talířků denně asi nemá myčku smysl vůbec pořizovat. Takový spotřebič by totiž měl být zapínán ideálně zcela plný. Jedině tak se efektivita projeví maximálně.

Jak správně používat myčku nádobí

Koupí myčky vše nekončí. Pozornost věnujte také správnému použití. V prvé řadě je dobré něco vědět o tom, jak naskládat nádobí. Snažte se, aby se nádobí navzájem nedotýkalo, což se týká nejen talířů a misek, ale i jídelních příborů. Nejtěžší nádobí, jako jsou například hrnce nebo pečící dózy, umísťujte do spodního prostoru. Pro největší úsporu se snažte myčku co nejvíce zaplnit tak, aby nepracovala poloprázdná.

Je statisticky dokázáno, že drtivá většina běžných uživatelů před vložením nádobí do myčky nejprve opláchne teplou vodou. Takový postup ale není vůbec žádoucí, protože vám výrazně navyšuje energetické náklady. Kvalitní myčky nádobí si dobře poradí i se zaschlými potravinami a fleky, tudíž se nemusíte obávat nedokonalého výsledku. Na druhou stranu není vhodné vkládat do vnitřního prostoru talíř s velkým kusem jídla, který by mohl způsobit ucpání odpadní výpustě.


reklama

Petr Smejkal

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist