https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-na-co-myslet-pri-vystavbe-domu-abyste-zbytecne-nezatezovali-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Na co myslet při výstavbě domu, abyste zbytečně nezatěžovali přírodu?

14.12.2022 08:56
Zdroj | Pexels
Výstavba nemovitosti je bohužel činností, která s ekologií v principu nemá příliš společného. Přesto jde učinit kroky, kterými negativní vliv na přírodu můžete minimalizovat. Které to jsou?
 

Základem je správné hospodaření s vodou

V případě výstavby domů vždy začněte od samotných základů. Dobře si vše naplánujte, abyste ideálně nikdy nemuseli nic zásadního měnit. Například soudobé trubky na vodu mohou mít životnost v řádu stovek let. Zatím jde samozřejmě pouze o údaj teoretický, neboť moderní plastové trubky ještě nemohly být na tak dlouhé období v praxi otestovány. Zdá se ale, že jsou nejlepší volbou.

Materiál, který nepotřebuje výměnu, je k přírodě zpravidla šetrnější než ten, který bude za pár (desítek) let volat po údržbě. Ne vždy proto dává smysl se plastu bránit, o čemž se při výstavbě domu nejednou přesvědčíte.

I na své zahradě se naučte s vodou správně hospodařit. Výstavba domu na půdě, která dříve patřila přírodě, je vždy zásahem do ekosystému. Proto byste neměli přebytečnou vodu ze střechy a z teras nechávat odtéct do kanalizace a následně rostliny na zahradě zalévat vodou, kterou přivádíte z veřejné vodovodní sítě. Místo toho akumulujte přebytečnou dešťovou vodu v retenční nádrži na dešťovou vodu a poté dle potřeby tuto vodu využívejte nejen pro zalévání. Každý litr vody, který takto ušetříte, se počítá – a to nejen z hlediska ekologie, ale i vaší peněženky.

Snižte objem odebírané energie

Kromě záběru půdy představuje negativní dopad každého domu na naši přírodu spotřeba energie. Mluvíme především o elektřině a o vytápění. V dnešní době můžete obě tyto položky výrazně snížit.

Nebude-li váš dům přímo pasivní,

můžete alespoň potřebu jej vytápět značné snížit pomocí zateplení fasády a střechy a kvalitních oken, která dobře těsní.

Pomoci může také rekuperace, velice efektivní technologie, díky které budete mít doma neustále čerstvý vzduch, aniž byste museli větrat okny a ztrácet tak cenné teplo.

S elektřinou zase pomohou solární panely na střeše. Alespoň část své spotřeby si tak pokryjete vlastní výrobou, aniž byste produkovali emise.

Pokojová teplota během léta bez klimatizace?

Poměrně novým fenoménem je v našich klimatických podmínkách klimatizace. Stále rostoucí letní teploty vedou k tomu, že se naše stavby přehřívají a lidé poté snižují pokojovou teplotu právě klimatizační jednotkou.

K přírodě šetrnějším řešením je exteriérové zastínění oken. Právě skrz okna totiž pronikají sluneční paprsky, které se na růstu teploty uvnitř místnosti podílejí nejvíce. Pokud okna zastíníte vnějšími žaluziemi či roletami, teplota uvnitř domu zdaleka neporoste tolik a vy nebudete klimatizaci vůbec potřebovat.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist