https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-na-michlove-huti-v-chko-sumava-vznikla-nova-naucna-stezka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Na Michlově Huti v CHKO Šumava vznikla nová naučná stezka

2.11.2023 08:55 (ČSOP)
Foto | Jan Moravec / ČSOP
Nová naučná ministezka byla dnes slavnostně otevřena nedaleko Michlovy Huti na Vimpersku. Vybudoval ji Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Šumava v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.
 
Za vznikem stezky stojí mnohaletá spolupráce ČSOP Šumava s majiteli nedaleké Farmy Michlovka. Ti přišli s myšlenkou, že turisté, putující od Lipky po modré turistické značce dál na Šumavu, nemají o zdejším okolí žádné informace a také, že by se jim nějakým způsobem mohla zpříjemnit cesta, obzvláště když cestují s dětmi. Proto vznikl nápad na vybudování malé stezky, která je pojmenovaná jednoduše „Naučná stezka Michlova Huť“.

Na třech zastaveních se mohou návštěvníci dozvědět více o mokřadních loukách a rostlinstvu, o sklářské historii a současnosti Michlovi Hutě a o šelmách v šumavské krajině. Pro menší návštěvníky jsou připraveny hrací prvky jako pexeso, pozorování předmětů nalezených v okolí či přiřazovací hra totem. Každé zastavení je doplněné mobiliářem pro odpočinek. Ke dvěma zastavením byly vysazeny lípy srdčité.

Foto | Jan Moravec / ČSOP

Tato naučná stezka je již sedmou lokalitou, která byla na Šumavě nebo v Pošumaví upravena či nově vybudována z prostředků programu NET4GAS Blíž přírodě. Již dříve to byl např. Sudslavický okruh, Stezka jeřábka Bošíka či nedaleká Alpská vyhlídka.

Díky šestnáctileté spolupráci mezi Českým svazem ochránců přírody a společností NET4GAS na programu Blíž přírodě bylo již veřejnosti zpřístupněno formou naučných stezek, pozorovatelen, informačních bodů a další turistické infrastruktury již více jak 100 různých lokalit po celé republice (více na www.blizprirode.cz).

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době má téměř 7000 členů. Mezi jeho pilotní aktivity patří Národní program Ochrana biodiverzity, podpora hnutí pozemkových spolků, Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy, oddíly Mladých ochránců přírody, přírodovědné soutěže Zlatý list a Ekologická olympiáda, kampaň Ukliďme svět či program Živá zahrada. Více informací na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP.


reklama

Jakub Hromas

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist