https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nase-priroda-pohodove-cteni-o-nejen-o-plevelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Naše příroda – pohodové čtení o nejen o plevelu

10.9.2010 13:02 (Naše příroda)
Bešeňovská Kaplnka, aneb travertinové bradlo. Kromě kříže je ještě do výklenku ve skále instalována duchovně laděná soška.
Bešeňovská Kaplnka, aneb travertinové bradlo. Kromě kříže je ještě do výklenku ve skále instalována duchovně laděná soška.
Foto | Jakub Hloušek / Naše příroda
Spousta z nás letošní léto strávila místo u moře procházkami našimi luhy a háji. A určitě bylo co pozorovat a objevovat. A pro objevy nemusíme ani nikam daleko. Začít můžeme přímo na své zahrádce – roste nám tam toho většinou víc, než jsme sami zasadili či zaseli. Říkáme tomu sice plevel, ale spousta těchto nechtěných rostlinek je užitečných a využívaly je už naše babičky. V novém čísle Naší přírody toho však jako obvykle najdete mnohem více – například se dozvíte, jak se dýchá pod vodou, jak rozeznat bobra, ondatru a nutrii, na výlet vás pozveme k Vrbenským rybníkům, na Šumavu, ale i na Liptov a spoustu dalšího. Tak hezké počtení.
 
Naše příroda
Naše příroda

Obsah čísla 4/20

(Pod)vodní dýchání… / Alena Říhová
Co vyrostlo na zahradě (a ani sázet jsme to nemuseli) / Hana a Vladimír Motyčkovi
Na Vrbenských rybnících je stále živo / Jaromír Zumr
Neobyčejné příběhy afrického hosta / Tomáš Grim
Podzim ťuká na dveře… / Alena Říhová
Mezi moři severními a jižními / Jan Vítek
Tři esa z Liptova / Jakub Hloušek
Luzný a Roklan: krásné, ale nedostupné kopce Šumavy / Martin Janoška
Vlha pestrá – klenot naší přírody / Jan Kopecký
Bobr, ondatra nebo nutrie? / Denisa Mikešová
Štítarský kopec – Štítarské hradisko / František Groessl
Smyslohrátky / Monika Tošenovská
Spravedlnost pro přírodu / Denisa Mikešová
Vliv větrných elektráren na ptactvo / Zdeněk Jagielski

(Pod)vodní dýchání

Naše stojaté vody se hemží nespočtem titěrných tvor(ečk)ů. Povětšinou jsou to larvální stadia hmyzu a z dospělců převažují ploštice anebo brouci. Aby se všechna ta drobotina do rybníka směstnala, někteří pobíhají po hladině (neuston), jiní rejdí ve vodě (nekton) anebo se v ní jen bezvládně vznášejí (zooplankton) a zbytek se krčí dole u dna (zoobentos). Ať už se nacházejí nahoře, uprostřed anebo úplně dole, musejí si obstarat kyslík potřebný k dýchání.

A tak se pojďme podívat jak.

Neobyčejné příběhy afrického hosta

Mimořádná popularita vlaštovky nepřekvapí: člověkem nedotčenou přírodu opustila dávno, soužije s námi už tisíce let. Vlaštovka obecná je jedním z nejčastěji kroužkovaných ptáků u nás i v zahraničí a díky České společnosti ornitologické se stala i vůbec prvním nositelem titulu „Pták roku“. Ten letos připadl jiřičce obecné. Je tedy projevem základní ornitologické slušnosti věnovat krátké zamyšlení i její „sestře“, vlaštovce.

Tři esa z Liptova

Liptov pro nás často znamená synonymum pro nejatraktivnější slovenské hory. Počínaje Západními Tatrami, přes Velkou Fatru, Chočské vrchy až po Tatry „nízké“ i ty „vysoké“. Všechna pohoří tu máme soustředěna na dosah ruky. Stačí se rozhodnout. My se ale teď budeme striktně držet podhůří. A společně prozkoumáme trojlístek tamních pokladů.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist