https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nejcastejsi-dotazy-ktere-provazi-navrhy-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nejčastější dotazy, které provází návrhy domů

11.11.2022 13:39
Zdroj | Pexels
Současné trendy v bydlení kladou velký důraz nejen na konstrukční vlastnosti stavby, ale také na exteriérový a interiérový design. Přesto bychom neměli zapomínat, že jde především o to, vytvořit si praktickou a pohodlnou domácnost, kde se cítíme dobře. Zjistěte, jak vás k tomuto cíli přiblíží návrhy domů. Ve stručném průvodci najdete rady, na co byste během plánování domácnosti neměli zapomenout, kolik finančních prostředků si musíte připravit a kolik času taková studie zabere.
 

Na kolik peněz vychází návrhy domů

Při kalkulaci ceny, kterou vám architekti za návrhy domů účtují, se zohledňuje typ a rozloha nemovitosti. Velkou roli hrají také samotné představy klienta. Někdo se hodlá koupat ve vaně ze zlata, jinému stačí normální akrylátová. Vždy se tedy připravte, že svému architektovi budete muset nejprve poskytnout technické podklady a parametry. Podle nich vám vypočítá konkrétní cenu za své služby.

Všeobecně začínají platby za exteriérové návrhy domů na částce 100 tisících korun. Také v případě interiéru se cena obvykle stanovuje za metr čtvereční plochy a levnější architekti tady požadují zhruba 400 korun. Za tyto peníze uvidíte objekt zvenku ve 3D, dále získáte několik fotorealistických pohledů do zahrady, náhled nemovitosti v kontextu nejbližšího okolí a nebudou chybět ani věrohodné obrázky pokojů a půdorys.

Co vás čeká během návrhu domu a jak dlouho to trvá

Architekt si nejprve vyslechne vaše představy o budoucím bydlení a měl by s vámi také osobně navštívit stavební parcelu. Měl by si prohlédnout její konkrétní vlastnosti včetně orientace na světové strany a seznámit se s podmínkami v nejbližším sousedství. Díky tomu vám pak dokáže sestavit optimální návrh domu.

Jakmile se pustí do práce, tak vám v horizontu měsíce až dvou od zaplacení zálohy dodá 3D vizualizaci domu, zahrady a nejbližšího okolí. Díky těmto obrázkům, které vypadají jako skutečné fotografie, dokážete lehce připomínkovat venkovní stavební a designová řešení. Odborník pak studii podle vašich požadavků upraví. Současně by vám měl nevhodné nápady ještě v této plánovací fázi rozmluvit a doporučit místo nich vhodnější postupy. Až budete s návrhem domu spokojeni, sestaví vám architekt výkres objektu přímo na pozemku a vnitřní půdorysnou dispozici. Stejným způsobem spolu vyřešíte i náhledy do vnitřku rezidence, kde si ve 3D nechte znázornit alespoň kuchyni a obývák.

Na tohle během návrhu domu určitě pamatujte

Ideální je, když vám architekt vymyslí bydlení šité přímo na míru vašim potřebám a životnímu stylu. Taková domácnost je pak v souladu s vaší povahou a osobností, a protože se jedná o jednu z největších životních investic, neváhejte si přát přesně. Návrhy a následné stavby domů totiž nejsou místem, kde bychom měli plánovat s kompromisy.

Kromě pěkného vzhledu pamatujte také na energetický provoz nemovitosti, aby byl maximálně hospodárný. Aktuální situace jen zdůrazňuje význam minimální spotřeby proudu a plynu. Pokud si to můžete dovolit, požadujte rovněž řešení ohleduplné k přírodě.

Postavit dům svépomocí nebo ve spolupráci s experty je typicky “mužská práce”. Ta “ženská” přichází na řadu, až když se hospodyňka nastěhuje a ujme se celoživotní péče o domácnost. Aby se jí byt nebo vilka snadno uklízely, aby měla veškeré pomůcky při vaření po ruce, myslete na ni už ve fázi, kdy se vše teprve kreslí na papír. Ve vlastním zájmu berte své družky k architektovi, dokud se řeší 3D návrh vašeho budoucího obydlí.

Tolik ve zkratce k plánování bydlení, které by mělo začínat vizualizací ve 3D. Návrhy domů sice nejsou levné, na druhou stranu vám spolehlivě ušetří řadu komplikaci, které provází každou stavbu. Kdo podcení přípravu, tak obvykle utratí více prostředků při samotné realizaci za polovičatá řešení. Pokud hodláte bydlet podle vašich představ, rozhodně s investicí do odborné studie neváhejte.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist