https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nemusite-cekat-na-vikend-slapnete-do-toho-s-10-000-kroky-i-pres-tyden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nemusíte čekat na víkend, šlápněte do toho s 10 000 kroky i přes týden!

1.3.2024 09:30
Těšíte se celý týden, až konečně nastane víkend a půjdete na výlet? Opustíte město, vyrazíte do hor, do lesů, do přírody. Vypnete hlavu a na chvilku si odpočinete od toho všudypřítomného ruchu a stresu kolem. Na tento tolik očekávaný okamžik ale nemusíte čekat celý týden a výletu nemusíte vyhradit celý den.
 

I během běžného pracovního dne si můžete najít chvilku na pohyb a pobyt v přírodě. Zapomeňte na auto a když to je možné, jděte pěšky – do práce, z práce, i když pobíháte po městě. Není to sice tak osvobozující jako toulání se venku v přírodě, ale i tu ve svém okolí určitě někde najdete. Nemusíte hned na celý den do hor, abyste zůstali v kontaktu s přírodou. Určitě najdete třeba cestu do práce, která povede přes les, louku, nebo alespoň park.

Pohyb venku má pozitivní dopad na naše duševní zdraví a byla by škoda se o něj ochuzovat. „Smyslový zážitek přírody působí na lidský organismus. V 80. letech jej zkoumal například psycholog Roger Ulrich, který mimo jiné došel k závěru, že se lidé po stresujících zkušenostech zvládnou při pohledu do zeleně dostat do své původní rovnováhy třikrát rychleji než ti, kteří mají před očima rušný městský život s jeho obvyklým hlukem,“ popisuje terapeutka Alena Wehle, která je zároveň ambasadorkou Výzvy 10 000 kroků.

Nechce se vám ráno dříve vstávat, abyste se do práce prošli pěšky? Nedokážete najít odhodlání, i když víte, že vám to udělá dobře a zpětně byste za to byli rádi? S dodržením předsevzetí Vám může pomoct dubnová Výzvy 10 000 kroků, ve které si jako její účastník nastavíte na měsíc svůj vlastní cíl – vzdálenost, jakou chcete každý den ujít. Zvolíte si pro sebe přiměřený cíl, kterého se snažíte dosáhnout. Můžete tak motivovat k pohybu i babičku, která si netroufá na takovou vzdálenosti jako vy, a chodit společně jako tým! Navzájem se tak můžete motivovat a udělat něco pro fyzické i psychické zdraví Vašich blízkých i své vlastní. Účast na akci je pro jednotlivé přihlášené osoby zdarma, připojit se můžete i jako firma nebo škola.

Pokud jste soutěživí, můžete si nastavit o něco vyšší osobní cíl a testovat své hranice. Vracíte se po zranění k pravidelnému pohybu a je pro vás problém ujít pár kilometrů? Můžete se na měsíc stát želvou (1 km denně) nebo ježkem (2 km) a postupně získávat ztracenou kondici zpět. Nebo jste snad v životní formě a chodíte jak diví? Pak na vás čeká zajíc (20 km) nebo sob (30 km), troufáte si na něj?

Další kolo Výzvy 10 000 kroků startuje 1. dubna 2024. Pokud se zapojíte, může Vám největší chodecká výzva pomoci najít cestu k vyváženému životnímu stylu, vrátit chůzi do běžného pracovního dne, uzavírat nová přátelství a pokořit osobní hranice. Registrovat se můžete již dnes na webu Deset tisíc kroků ke zdraví.

Výzva 10 000 kroků

Celorepubliková výzva snažící se o znovunavrácení chůze do života jako běžného způsobu dopravy na krátké vzdálenosti. Do akce se zapojilo více než 70 měst a obcí a 14 000 aktivních účastníků. Speciálně upravené bodování umožňuje účastníkům s vyšším věkem a hmotností se vyrovnat ostatním. Chůze se tak stává nejen nástrojem ke zlepšení zdraví společnosti, ale také k posílení zájmu o veřejný prostor v místě, ve kterém účastníci žijí. Akce probíhá dvakrát ročně v dubnu a říjnu.

Výzvu pořádá Partnerství pro městskou mobilitu ve spolupráci s městy. Více informací najdete na www.desettisickroku.cz.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist