https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nezapomenutelna-priroda-a-malem-zapomenuta-historie-na-naucne-stezce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nezapomenutelná příroda a málem zapomenutá historie na naučné stezce

27.10.2022 14:12 | SLAVKOV (ČSOP)
Zdroj | ČSOP
Český svaz ochránců přírody Pantoflíček v blízkosti obce Slavkov na Uherskobrodsku dnes slavnostně otevřel novou naučnou stezku nazvanou Kronika slavkovské krajiny. Ta návštěvníkům představuje přírodní bohatství zdejší krajiny, ale významným dílem také partyzánský odboj, díky kterému obec proslula v závěru II. světové války. Naučná stezka byla financována společností NET4GAS, s.r.o. v rámci programu Blíž přírodě.
 
Naučná stezka Kronika slavkovské krajiny vede po pětikilometrové okružní trase z obce Slavkov podél přilehlých polí a luk až do blízkosti Slavkovského háje coby někdejšího útočiště partyzánů. Následně pak míří zpět k obci. Na naučné stezce jsou instalovány informační tabule, orientační infokůly a také odpočívadlo s výhledem do krajiny. Tyto interpretační prvky jsou pomocí QR kódů propojeny s webovou platformou stezky, na které jsou umístěny detailnější informace k prezentovaným tématům. A jaká témata stezka představuje? Tak, především je to zdejší krajina, po staletí formovaná lidskou činností. Bez působení zdejších obyvatel by se bělokarpatské louky nestaly jedněmi z nejbohatších ekosystémů světa! Velký prostor naučná stezka věnuje historii zdejší krajiny. Především pak působení partyzánů na konci války právě obec Slavkov a její okolí proslavilo:

„Po sametové revoluci se tematika partyzánského hnutí začala vytrácet z veřejného povědomí. Předešlý režim ji propagandisticky zneužíval, a tak se toto téma přestalo těšit zájmu lidí i médií. Příběhy našich občanů, kteří se přímo či nepřímo podíleli na protinacistickém odboji, přitom svědčí o jejich odvaze i důvtipu. I to je jeden z důvodů, proč jsme se snažili o vytvoření naučné stezky. Vždyť právě v okolí Slavkova působilo snad nejvíc partyzánů v celém podhůří Bílých Karpat!“, říká starosta obce Slavkov Libor Švardala.

Zdroj | ČSOP

„Naučná stezka Kronika slavkovské krajiny je již dvanáctou lokalitou představenou veřejnosti v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě v Zlínském kraji. Celkově v rámci tohoto programu naše společnost podpořila vybudování naučných stezek, zvířecích pozorovatelen a odpočívadel pro turisty již na 114 přírodně zajímavých místech České republiky“, říká Radek Benčík, výkonný ředitel společnosti NET4GAS. Podrobnější informace o těchto lokalitách a spolupráci společnosti s Českým svazem ochránců přírody přináší web www.blizprirode.cz

„Český svaz ochránců přírody se snaží chránit přírodní, ale velmi často i kulturní a historické dědictví především prostřednictvím svých základních organizací. Základní organizace ČSOP Pantoflíček ze Slavkova je jednou z více jak 300 našich organizací. Její činnost je pro nás neocenitelná – prakticky pečují o orchidejové lokality, vysazují stromy, pečují o studánku, uklízejí černé skládky v programu Ukliďme svět a osvětově působí na veřejnost a děti především“, říká výkonný místopředseda Českého svazu ochránců přírody Karel Kříž, který se otevření naučné stezky Kronika slavkovské krajiny rovněž zúčastnil.

Na projektu se vedle ČSOP Pantoflíček podílela také obec Slavkov a Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty (Veselí nad Moravou). Naučná stezka vznikla za finanční podpory generálního partnera Českého svazu ochránců přírody, společnosti NET4GAS.

Bližší informace:
Petr Slinták, ZO ČSOP Pantoflíček, T: 776 687 800, E: arteas.ps@gmail.com
Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody, T: 602 395 473, E: info@csop.cz
Vojtěch Meravý, NET4GAS, s.r.o., T: 735 191 108, E: vojtech.meravy@net4gas.cz

Fotografie volně k použití zde: https://eu.zonerama.com/CSOP/Album/9065792 Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP. Více informací o programu a zpřístupněných lokalitách najdete na www.blizprirode.cz.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist