https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-neznamy-divoky-chrest-znate-jeho-lecive-ucinky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Neznámý divoký chřest: Znáte jeho léčivé účinky?

24.8.2022 09:03
Tato neznámá rostlina z Indie a Nepálu má celou řadu pro tělo prospěšných funkcí. Pojďme si společně představit alespoň některé z nich, které vás překvapí.
Tato neznámá rostlina z Indie a Nepálu má celou řadu pro tělo prospěšných funkcí. Pojďme si společně představit alespoň některé z nich, které vás překvapí.
Foto | bobanmk / Pixabay
Shatavari nebo také divoký chřest je rostlina, která u nás není zase tolik rozšířená a pro mnohé představuje jednu velkou neznámou. Pokud bychom si jí chtěli utrhnout čerstvou, museli bychom pro ní do Indie, Nepálu nebo do oblastí v Severní Africe. Jedná se o odrůdu divoké chřestu, přesto má k asparágusu hodně daleko. Je to vytrvalá horská rostlina, která dorůstá až dvou metrů a pyšní se dlouhými trny. Kvete bílé a její plody nejsou větší než hlavička špendlíku.
 
Její využití je poměrně široké, zpracovat se dá totiž celá rostlina od kořene po plody. Tradiční indické lékařství Ajurvéda tuto rostlinu využívá už po staletí ve formě odvaru, nálevů, tonik nebo třeba rozemletou na prášek. Shatavari se používá k léčbě neplodnosti u žen a bojuje proti hormonální nerovnováze. Stejně tak může být nápomocná i při silných menstruačních bolestech nebo problémech s menstruačním cyklem. Tlumí i některé nástupní příznaky menopauzy, jako je migréna či výkyvy nálad. Mohou jí konzumovat i kojící matky, neboť podporuje přirozenou tvorbu mléka. Zvyšuje libido, pomáhá proti stresu a únavě. U mužů má pak příznivý vliv na potenci, zlepšuje erekci a působí jako silné afrodiziakům. Dokonce pomáhá trávicímu ústrojí a podporuje správnou funkci střev. A aby toho nebylo málo, shatavari obsahuje řadu antioxidantů a má tak příznivý vliv na imunitu.

Jaké u každé pro tělo prospěšné rostliny se doporučuje dávkování zvyšovat postupně. V začátcích postačí 3 gramy denně a postupně navyšovat až na 5gramů denně. Dlouhodobé užívání shatavari může mít za následek neobvyklé přibývání na váze, buďte proto obezřetní. Jak už bylo řečeno, konzumace je vhodná i pro těhotné a kojící ženy, ale v tomto případě platí všeho s mírou. Nadměrná konzumace by mohla mít za následek přetrvávající zažívací problémy. Pro zdravé jedince však může být velkým přínosem.

SEO optimalizace je tedy velice účinný nástroj, jímž se lze zasadit o dosažení úspěchů v internetovém podnikání. A firma SEOlight je právě tou firmou, která vám bude s takovou optimalizací nápomocná.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist