https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nova-zelena-usporam-nekonci-vyuzijte-dotace-na-venkovni-rolety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nová zelená úsporám nekončí! Využijte dotace na venkovní rolety

23.2.2022 16:33
I v roce 2022 pokračuje program Nová zelená úsporám, se kterým můžete při stavbě či rekonstrukci ušetřit i desítky tisíc korun.
 
Venkovní rolety či screenové clony už nemusí být jen ve vašich představách perfektního bydlení. Funkcí venkovního stínění je totiž nejen eliminace slunečního záření v interiéru a elegantní vzhled – rolety a screeny dovedou ušetřit až 30 % výdajů za topení. Právě díky tomu na ně můžete získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám Ministerstva životního prostředí.

Kdy a kolik lze na této dotaci ušetřit?

Jako vlastník rodinného domu můžete získat až 1 000 korun na m2 v případě venkovního stínění s ručním ovládáním a 1 500 korun na m2 plochy výplně otvoru, pokud si zvolíte stínění s inteligentním řízením. Dotací lze dosáhnout až na 50 000 korun.

V případě bytového domu máte možnost dosáhnout na dotaci 1 500 Kč na m2 plochy výplně otvoru, na které umístíte stínění. Konečná výše finančního příspěvku se může vyšplhat až na stovky tisíc korun.

Nárok na tuto dotaci – jak pro rodinné, tak i bytové domy – máte v případě, že:
● zároveň žádáte i o dotaci na zateplení
● systém venkovního stínění disponuje pohyblivými prvky pro nastavení úrovně zastínění

Kdo může o dotace žádat?

Na finanční příspěvek máte nárok jak v případě, že jste vlastníkem rodinného domu, tak i jako majitel bytové jednotky, společenství vlastníků jednotek stávajícího bytového domu nebo pověřený vlastník jednotky. Dotace se nyní také týkají i trvale obývaných rekreačních objektů.

Na co dalšího se dotace vztahuje?

Stejně jako v předchozích letech, i letos můžete čerpat podporu na zateplení, podporu na výstavbu rodinného domu, výměnu kotle, zelené střechy či ohřev vody.

Nově si můžete zažádat o dotaci na pořízení nabíjecí stanice pro automobil nebo příspěvek na výsadbu stromů ve společně užívaném prostoru (třeba ve vnitrobloku).

Jako žadatel jistě uvítáte možnost kombinace různých dotací v rámci jedné žádosti. To oceníte zejména v případě, kdy plánujete například velkou rekonstrukci, která zahrnuje zateplení, výměnu kotle, pořízení venkovního stínění i tepelného čerpadla najednou. A vyplatí se vám to hned dvakrát.

Kombinací můžete získat u rodinného domu finanční bonus 10 tisíc korun, u bytových domů dokonce 20 tisíc korun. Zkrátka čím více úsporných proměn děláte, tím více peněz lze dostat nad rámec samotné dotace.

Zajímá vás více informací o dotacích? Navštivte stránku zelenausporam.cz a zjistěte, na co všechno máte vy konkrétně nárok, nebo si přečtěte návod, jak takovou žádost správně vyplnit.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist