https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-pasivnich-domu-stale-pribyva-pomaha-tomu-i-dostupna-stinici-technika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Pasivních domů stále přibývá, pomáhá tomu i dostupná stínicí technika

19.3.2021 10:52
Pasivních domů roste v České republice v posledních letech čím dál více. Není divu, jedná se totiž o velmi atraktivní a úsporný způsob bydlení. Svou roli zde přitom hraje i kvalitní stínicí technika.
 

Kromě výměny oken, zateplení budov či rekuperace se stává čím dál poptávanějším zařízením domu i venkovní stínicí technika. Ta totiž dokáže snížit spotřebu energie až o 20 %. A to už je pořádné číslo. Není proto divu, že roste poptávka Čechů po pasivních domech s tímto vybavením.

Pasivní dům vyžaduje plán

Pořízení venkovního stínění byste měli zvážit už při pracích na stavebním projektu svého pasivního domu. Tím dosáhnete maximálních úspor. Kromě dispozic domu či rozvodů na větrání totiž bude potřeba vyřešit i stínění. V ideálním případě by měl dům:

      ● Mít co nejméně členitý tvar
      ● Mít co největší plochu oken směřujících na jih, jihozápad či západ (a co nejméně oken na severní stranu)
      ● Zajistit tepelnou ochranu domu kvalitní izolací
      ● Mít solární zisky nesnižované stíněním v okolí
      ● Disponovat vhodnou a kvalitní stínicí technikou

Stínicí technika nese mnoho benefitů

Důvodů, proč si pro svůj pasivní dům pořídit stínicí techniku, je – mimo již zmíněnou výraznou úsporu energie v chladných měsících – mnohem více:

      ● Zabraňuje přehřívání interiéru v létě
      ● Chrání vás před světlem z venku v noci
      ● Reguluje intenzitu světla v interiéru
      ● Zabraňuje prostupu hluku z venku
      ● Chrání okna před povětrnostními vlivy
      ● Poskytuje vám soukromí před okolím
      ● Funguje jako bezpečnostní prvek před zloději

Výrobce stínicí techniky společnost BUILDING Shutter Systems proto doporučuje venkovní rolety nejen z ekonomického hlediska, ale také pro pozitivní dopady na lidskou psychiku a pocit pohody a bezpečí.

Získejte dotaci na venkovní stínění a ušetřete ještě víc

Dobrou zprávou pro všechny zájemce je navíc možnost využití dotace na venkovní stínění z programu Zelená úsporám. Žádosti o grant můžete podávat do konce letošního roku, tedy do 31. prosince 2021.

A kolik, že můžete získat zpět? Ministerstvo životního prostředí přispívá u manuálních rolet 500 korun na metr čtvereční zastíněné plochy. U automatických rolet je tato částka dokonce 1 000 korun.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist