https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-posledni-letosni-ochrana-prirody-a-prevazne-invazni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Poslední letošní Ochrana přírody – a převážně invazní

20.12.2021 10:48 | PRAHA (Ochrana přírody)
František Pelc, ředitel AOPK ČR, v úvodníku hodnotí, co znamenal rok 2021 pro ochranu přírody. Vyzdvihuje zápis jádrového území národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny na Seznam světového dědictví UNESCO (tomu se v čísle věnuje i podrobný článek), zmiňuje takzvanou invazní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, klimatickou konferenci v Glasgow i programové prohlášení vlády, které počítá se vznikem hned dvou nových národních parků.
 
Hned několik článků se věnuje invazní novele zákona o ochraně přírody a krajiny. V rubrice Právo v ochraně přírody ji představují Kristýna Trojanová a Jan Šíma. Finanční dopady invazních nepůvodních druhů hodnotí Jan Plesník, téma přibližuje v obsáhlém rozhovoru Jan Pergl z Botanického ústavu AV ČR v Průhonicích, další text je zaměřen na monitoring invazních a nepůvodních druhů.

Nejen Jizerskohorské bučiny, mezi světové dědictví UNESCO nově patří i Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně, společně s několika dalšími evropskými lázeňskými městy. Více se dozvíte v článku Karla Kuči, Věry Kučové a Jindřicha Horáčka.

Rubrika Péče o přírodu a krajinu se věnuje vypalování porostů - jednak z pohledu legislativního, jednak z pohledu jeho významu pro podporu biodiverzity stepních stanovišť.

V časopise se také dozvíte, že Mladečské jeskyně jsou zpřístupněny už 110 let, do jeskyní vás zavede i článek o pravidelném monitoringu zimovišť letounů.

Potěšit se můžete i historií – jeden z článků je věnován Janu Svatopluku Procházkovi jako zakladateli novodobé české ochrany přírody, další pak dvoustému výročí narození Jindřicha Wankela, který je považován za otce moravské archeologie.

No a v neposlední řadě si můžete přečíst článek Františka Pelce a Petra Zahradníka, který je zaměřen na potřebu nového systému financování ochrany přírody v subsaharské Africe.

Každoroční samozřejmou součástí posledního čísla časopisu je i přehled obsahu celého ročníku.

Přejeme zajímavé čtení a vše dobré do roku 2022.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist