https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-prave-vyslo-nove-cislo-casopisu-ochrana-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Právě vyšlo nové číslo časopisu Ochrana přírody

28.2.2024 12:57
Na obálce si můžete prohlédnout nivu meandrující řeky Stropnice.

 
Vymezení a ochraně krajinného prvku údolní niva je totiž věnován jeden z obsáhlejších článků prvního letošního čísla. Autoři konstatují, že se jedná o fenomén, který je velmi důležitý nejen z hlediska přírodních hodnot, ale i územního rozvoje. Avšak za více než třicet let od účinnosti zákona o ochraně přírody a krajiny nebyly zpracovány dostatečné nástroje k jeho praktické ochraně. Respektive byly navrhovány, ale nikdy oborově přijaty. Údolní nivy jsou totiž prvkem, který je v území obtížně identifikovatelný a současně je ohrožován rozvojem a využíváním jeho území. Více se dozvíte v rubrice Péče o přírodu a krajinu.

Jedním z letošních hlavních komunikačních témat národního parku Šumava bude význam tlejícho dřeva. Věnuje se mu i článek Pavla Hubeného. Různá stádia odumřelého dřeva jsou totiž neodmyslitelnou součástí šumavských lesů a jedním z důvodů mimořádné druhové rozmanitosti hub a hmyzu.

Na výsledky několikaletého projektu mapování a inventarizace evropsky významných druhů a biotopů je zaměřen text Karla Chobota. Všechna získaná data byla ukládána a zpřístupněna v Nálezové databázi ochrany přírody (ND OP), kde jsou k dispozici mimo jiné i všem orgánům ochrany přírody. Vzhledem k šíři projektu je i množství získaných nálezových dat velmi vysoké – do databáze byl uložen téměř milion záznamů.

V rubrice Zaměřeno na veřejnost se můžete ještě před jeho oficiálním otevřením seznámit s Domem přírody Bílých Karpat. Pokud vás článek navnadí, doražte do Veselí nad Moravou 16. března, abyste si si toto návštěvnické středisko prohlédli v reálu. Průvodcem vám bude užovka stromová.

A alespoň pomyslně můžete navštívit i dno Macochy. Článek Petra Zajíčka totiž popisuje expedici Karla Absolona v roce 1903, jejíž účastníci na dně pobyli tři noci a získali celou řadu cenných poznatků.

Vloni vzbudila pozornost reorganizace České inspekce životního prostředí. V článku Omezení působnosti ČIŽP se jí věnuje Jitka Jelínková, důvody, které reorganizaci vedly, popisuje v rozhovoru její ředitel Petr Bejček.

Při čtení dalších textů se můžete zamyslet nad slovenskými biosférickými rezervacemi, osudem afrických luskounů, nejnovějšími objevy v Kateřinské jeskyni či využitím georadaru pro výzkum krasových oblastí.

Přejeme zajímavé čtení.

Všechna čísla najdete na https://www.casopis.ochranaprirody.cz/


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist