https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-prirodni-materialy-ve-vasem-domove-trendy-v-roce-2024
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Přírodní materiály ve vašem domově: Trendy v roce 2024

10.6.2024 08:20
Móda se neustále vyvíjí a platí to pro oblečení, auta i pro bydlení. Jaké trendy převažují v roce 2024? Tento rok odráží důraz na udržitelný životní styl a návrat k přírodě. Pojďme se podívat na nejvýraznější prvky, které dominují současnému interiérovému designu a jak je můžeme zakomponovat do svého domova.
 

Udržitelnost na prvním místě

Udržitelnost je klíčovým trendem nejen v interiérovém designu, ale i ve všech aspektech našeho života. Uvědomělí lidé stále více upřednostňují recyklované materiály a produkty z obnovitelných zdrojů a kladou důraz na nízkou uhlíkovou stopu.

Jak tomu přispět při zařizování své domácnosti? Při výběru nábytku a dekorací se zaměřte na certifikované ekologické produkty a místní výrobce, kteří podporují udržitelnou výrobu. U nich budete mít jistotu, že použité materiály byly získány šetrným způsobem.

Dřevo a jeho imitace

Kdo by nemiloval dřevo? Je to nadčasový materiál, který dodává interiéru teplo a přírodní krásu. Avšak získávání dřeva často nebývá zrovna udržitelné. Proto se stále více prosazují tapety a povrchy s imitací dřeva, které jsou navíc levnější a snadno se instalují. Kupříkladu ekologická tapeta s imitací dřeva je nejen krásná, ale i praktická a snadno se udržuje. Je tedy ideální volbou pro každého, kdo miluje přírodní vzhled, a přitom se nemusí obávat odlesňování.

Bambus v hlavní roli

Nechce se spokojit s imitacemi? Pak je vhodnou variantou bambus. Je to rychle rostoucí rostlina, která se stala oblíbenou alternativou k tradičním dřevinám. Je pevný, lehký a vysoce odolný. V interiérech ho můžeme vidět nejen ve formě nábytku, ale také jako podlahový materiál nebo dekorativní prvek na stěnách.

Z ekologického hlediska jde o vhodnou variantu díky tomu, že se jedná o rychle obnovitelný zdroj.

Kouzlo přírodních textilií

Přírodní textilie, jako jsou bavlna, len, juta a vlna, se těší stále větší oblibě. Tyto materiály jsou nejen ekologické, ale také příjemné na dotek. Povlečení, závěsy, koberce a polštáře z přírodních textilií přinášejí do domova pohodu a nádech přírody. Navíc jsou na trhu dostupné v různých barvách a vzorech, takže si každý může bez omezení vybrat podle svého vkusu. Samozřejmě doporučujeme sledovat, zda byly materiály získány šetrnou cestou a bez nepatřičných chemikálií.

Jsou ideální volbou pro každého, kdo miluje přírodní vzhled, a přitom se nemusí obávat odlesňování.
Jsou ideální volbou pro každého, kdo miluje přírodní vzhled, a přitom se nemusí obávat odlesňování.

Rostliny dodají vašemu domovu život

Integrace rostlin do interiéru je trend, který v roce 2024 frčí v plné síle. Květiny nejen zkrášlují prostor, ale také zlepšují kvalitu vzduchu a přinášejí do domova kousek přírody. Můžete se uchýlit ke klasickému umístění květin na poličky či parapety. Současným trendem jsou vertikální zahrady, které jsou skvělým způsobem, jak začlenit zeleň i do menších prostor.

Recyklované a upcyklované materiály

Dalším významným trendem je využívání recyklovaných a upcyklovaných materiálů. Stará dřeva, kovové části a další materiály, které by jinak skončily na skládce, se proměňují v unikátní kusy nábytku a dekorací. Tento přístup šetří přírodní zdroje a přináší do interiéru jedinečný charakter a příběh.

Kde takové kousky sehnat? Vyhýbejte se velkým korporátům, kde se nábytek vyrábí jako na běžícím páse. Místo toho podpořte místní výrobce, u kterých si snadno můžete zjistit, jaké jsou jejich postupy získávání a zpracovávání materiálů. Kromě toho existuje spousta obchodů s nábytkem z druhé ruky či různá vetešnictví. Často se stane, že v nich najdete opravdu velké poklady. A záleží na vás, zda se budete chtít pustit do vlastního DIY projektu a nalezené kusy nábytku nějak přetvořit nebo upřednostníte spíše retro design.

Minimalistický design s přírodními kameny a minerály

Přírodní kameny, jako je mramor, žula a břidlice, jsou oblíbenými materiály pro kuchyňské pracovní desky, koupelny a podlahy. Jejich jedinečná textura a vzory dodávají interiéru luxusní vzhled. Kombinace kamene s dřevem nebo jeho imitací vytváří harmonický a vyvážený prostor, který je esteticky přitažlivý a funkční zároveň. A právě dlouhodobá funkčnost je pro ekologickou domácnost nesmírně důležitá.

Z toho důvodu je vhodné volit minimalistické tvary a dekorace, které vám pomohou vytvořit uklidňující a přehledný prostor. Pokud byste pak někdy cítili potřebu ke změně, minimalistické prvky lze snadno doplnit nebo zkrášlit. Minimalistický design právě často zahrnuje přírodní materiály, jako je dřevo, kámen a kov, které dodávají interiéru eleganci a nadčasovost.

Jak vidíte, cest k moderní, ale udržitelné domácnosti je spousta. Ekologie a udržitelný způsob života se stává moderním trendem a stále více lidí se do této vlny zapojuje. A váš domov to může snadno odrážet.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist