https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-prirodni-parky-madeiry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Přírodní parky Madeiry

14.6.2022 08:47
Foto | Mertens / Shutterstock
Jste milovníkem přírody a přemýšlíte, kam na dovolenou? Lákají vás pláže s průzračným mořem, ale také lesy, hluboké kaňony s říčkami a vodopády nebo hory? Vyrazte na ostrov Madeira, kvetoucí zahradu Atlantiku!
 
Madeira je označení používané pro portugalské souostroví v Atlantském oceánu a zároveň název jednoho ze dvou obydlených ostrovů. Tím druhým je Porto Santo. Hlavním městem Madeiry je Funchal, kde najdete mnoho zajímavostí. Návštěvníci sem však jezdí hlavně za dechberoucí přírodou. A není divu! Pestrost, tak by se jedním slovem dala charakterizovat příroda na Madeiře, kterou tvoří unikátní kombinace flory a fauny. Od roku 1982 jsou zhruba dvě třetiny ostrova chráněným územím s názvem Přírodní rezervace Madeira a část ostrova je dokonce zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto | Wynian / Shutterstock

Flora na ostrově je opravdu různorodá i díky tomu, že Madeira byla po dlouhá léta významnou námořní křižovatkou a tudíž se sem dostaly rostliny z mnoha zemí. Najdete zde například opuncie, agáve, eukalyptové lesy, ibišky, hortenzie, lilie či orchideje. Skutečnou raritou jsou na Madeiře původní vavřínové pralesy chráněné organizací UNESCO, které původně pokrývaly velkou část středomořského pobřeží, dnes už jsou bohužel zachované pouze na několika ostrovech. Listy vavřínu jsou u nás známé jako bobkový list.

Také z živočišné říše lze na ostrově Madeira najít endemické druhy. Běžný turista tu narazí asi hlavně na motýly (například monarchu stěhovavého), ještěrky, ptáky, divoké králíky či volně se pasoucí skot, kozy a ovce. Z ptáků zde můžete spatřit buřňáky pěnkavy, které lze často krmit doslova z ruky, a při troše štěstí třeba i malého zpěvného ptáčka jménem králíček madeirský.

Foto | Reni Rudisin / Shutterstock

Nelze opomenout ani podmořský život. Na Madeiře lze pozorovat kytovce v jejich přirozeném prostředí. Spatřit zde můžete například několik druhů delfínů a velryb. Samozřejmě nechybí ani mořské želvy a mnoho druhů ryb, které lze často ochutnat v rámci místní kuchyně.

Povrch Madeiry je převážně hornatý. K nejvyšším horám a vyhledávaným turistickým cílům patří Pico Ruivo a Pico do Arieiro. Nejvyšší hora a sopka Pico Ruivo měřící 1862 m se nachází v přírodní rezervaci Parque Natural da Madeira. Z vrcholu Pico do Arieiro (1818 m) se vám naskytne krásný výhled na ostrov Porto Santo či Údolí jeptišek. Na vrchol se dá případně vyjet autem a nachází se zde také restaurace. Pokud se z nižší hory vydáte na tu vyšší, určitě nevynechejte vyhlídku Hnízdo káňat.

Foto | Soloviova Liudmyla / Shutterstock

Mezi další přírodní rezervace souostroví Madeira patří Rocha do Navio, která nabízí klid a úchvatné výhledy nejen z vysokých útesů. Výlet si navíc můžete zpestřit jízdou lanovkou.

K chráněným oblastem se řadí i ostrovy Desertas, které společně s odlehlými částmi madeirského pobřeží představují jedno z posledních útočišť vzácného tuleně středomořského. K dalším fantastickým rezervacím patří Garajau, kde lze spatřit mnoho velkých ryb, jako je kanic, nebo rejnoky –⁠ například mantu velkou a mantu obrovskou.

Ostrov Porto Santo se pyšní nejen řadou chráněných mořských oblastí, ale i zlatavými plážemi. Místní písek má léčivé účinky a na ostrově fungují i léčebná zařízení, která jej využívají.

Foto | Ruben sousa / Shutterstock

Pokud jste milovníky přírody, Madeira vás určitě nezklame. Vyrazte na tento ostrov věčného jara s cestovní kanceláří Blue Style a poznejte jeho krásy v rámci nabízených výletů či na vlastní pěst.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist