https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-prirodni-pripravky-pro-zdravou-zahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Přírodní přípravky pro zdravou zahradu

7.3.2022 09:30
Chcete si vytvořit zdravou a přírodní zahradu, jejíž prostředí je bezpečné pro živočichy a jejíž plody můžete bez obav nabídnout dětem, aniž by byly plné chemických látek? Zaměřte se na přípravky, které využívají přírodních zdrojů a jejichž výroba a zpracování se snaží hospodařit udržitelně s ohledem na budoucí generace.
 
Díky stále větší touze člověka vrátit se k původním kořenům a vytvořit si příjemné místo, kde si můžete vypěstovat ovoce a zeleninu bez chemických přípravku, přilákat užitečné živočichy a sledovat, jak rostliny a živočichové dokáží fungovat ve stabilním a fungujícím společenství, se někteří výrobci zahradních produktů rozhodli jít cestou udržitelného hospodářství a zaměřit se na ekologické produkty. Tři takové k přírodě šetrné produkty, které můžete využít nejen na počátku pěstební sezony, si teď představíme.

Zemina

Bez zeminy to zkrátka nejde! Pro přírodní zahradu je ideální používat kompost, který si tvoříte sami, ale pokud zahradu teprve vytváříte a kompost ještě nemáte uzrálý, můžete použít přírodní substráty nové generace. Nedílnou součástí substrátů Gramoflor je totiž vyšší podíl obnovitelných komponentů, jako jsou kompost a speciálně upravená dřevní vlákna. Tím tyto substráty šetří přírodní zdroje, konkrétně rašelinu, což je ve výrobě ostatních konkurenčních substrátů mnohdy velký problém. Drancování přírodních rašelinišť, která vznikala tisíce let, mění krajinu a jejich následná obnova je nejen náročná finančně, ale i časově.

V případě rašeliny dává Gramoflor přednost takové rašelině, která se těží dle přísných zákonů v souladu s pravidly ochrany přírody. Neporušená rašeliniště zůstávají nedotčená. Veškeré vytěžené plochy se zpětně obnovují. Zodpovědným použitím obnovitelných komponentů v substrátech se výrazně snižují emise CO2 a tím přispívají k ochraně klimatu.

Přírodní ochrana rostlin proti nepřízni počasí

I přes to, že o rostliny dobře pečujete, může se stát, že vlivem vnějšího prostředí rostliny zažívají stres, který nepříznivě ovlivňuje jejich biologické procesy. Stejně jako lidi i rostliny stres oslabuje a mohou být náchylnější k teplotním (mráz, chlad, ale i horko) a vláhovým výkyvům, chorobám a škůdcům.

Rostliny se přirozeně chrání vůči stresovým faktorům produkcí specifických proteinů. Některé rostliny ovšem s ohledem na nepříznivé vnější prostředí produkují tyto proteiny v menší míře, nebo pokud zažívají abiotický stres, nemají již potřebnou sílu pro vytvoření potřebného množství proteinu, který by je před nepřízní počasí ochránil.

Díky bakterii Thiobacillus a minerálům těmito bakteriemi využívanými, které obsahují přípravky Cropaid, lze naštěstí u rostliny stimulovat a posílit produkci vlastních rostlinných proteinů. Zároveň se zlepšuje fotosyntéza a přeměna cukrů. Rostlina si tak do určité míry dokáže pomoci sama a vy tak můžete vynechat chemicky vyrobená hnojiva.

Své využití má v tomto směru Cropaid nejen u malých pěstitelů, ale také při pěstování ve velkém rozsahu. Odpadá tak potřeba širokého používání chemických postřiků a jejich výroba, která zvyšuje emise CO2. Díky ochraně rostlin proti chladu a mrazu se zároveň snižuje spotřeba energie, která by jinak byla nutná pro ochranu rostlin vytápěním. V zimním období mají například skleníky nebo zimní zahrady, ve kterých pěstujete rostliny a používáte CropAid AntiFrost, sníženou nebo i nulovou potřebu vytápění.

Probiotika pro rostliny a půdu

Pod pojmem probiotika se nám většinou vybaví živé bakterie, které udržují ve formě náš trávicí systém a imunitu. Probiotika jsou ale stejně užitečná i k udržení harmonie mezi dobrými a špatnými mikroorganismy v rostlinách a půdě. Rostlinná probiotika vytvářejí v půdě prostředí, ve kterém se nedaří patogenům a naopak v něm prospívají „hodné“ bakterie. Ty mají prokazatelný vliv na vitalitu rostlin, jejich obranyschopnost i množství a velikost plodů.

Rostliny díky probiotickým přípravkům WEIKI mají větší a silnější kořenový bal a jsou tak schopné čerpat ze země více živin, které jim navíc přátelské bakterie předžvýkají do využitelné formy. Bohatá kořenová vlákna zajišťují stabilitu půdě i rostlině a zabraňují erozi.

Laktobacily, které jsou součástí probiotických přípravků WEIKI také zvyšují odolnost rostlin proti biotickému stresu tím, že patogenům zásadně zhoršují podmínky pro život. Mají také vliv i na navýšení hladiny fytohormonů (auxinů, giberelinů a cytokininů), které usnadňují rostlinám regeneraci, podporují je v růstu i zdravém vývoji a zvyšují jejich odolnost vůči nepřízni vnějšího prostředí jako je sucho, mráz nebo déšť.

Probiotika WEIKI se vyrábí mikrobiologickým procesem zvaným syntéza a ekologickou cestou obnovují úrodnost půdy a zlepšují výživu, odolnost, růst i zdraví rostlin. Jak WEIKI funguje, se také můžete podívat ve videu.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist