https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-proc-je-dobre-prinest-do-mest-vice-zelene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Proč je dobré přinést do měst více zeleně?

7.6.2022 09:05
Ve městech, kde je znečištěné ovzduší z aut, velkého množství lidí, výparů z budov a dalších je potřeba vzduch neustále vytvářet a zároveň zajistit lepší klimatické podmínky. Stromy ve městech mají opravdu mnoho výhod, proto je jejich výsadba tolik důležitá.
 
Zeleň a stromy přispívají člověku k jejich dobré náladě, mají dopad na lidské zdraví a zajišťují zdravý životní styl. Místa, kde jsou vysázeny stromy vnímají lidé jako místo relaxu, kam mohou utéct od zaplněných ulic, hluku a nepořádku. Hlavní výhodou stromů ve městech je zajištění lepšího a čistého vzduchu, díky přeměně oxidu uhličitého na kyslík. Pro výsadbu stromů ve městech je potřeba dodržovat pravidla, aby byly podpořeny ty nejlepší podmínky pro růst stromů.

Výhody zeleně ve městech:

  • lepší vzduch,
  • bezpečný úkryt pro mnoho živočichů,
  • obživa živočichů,
  • protihluková bariéra,
  • vliv na lidské zdraví a pohodu,
  • vytvoření lepších klimatických podmínek,
  • snížení teploty v městském prostředí,
  • snížení prašnosti,
  • optické oddělení bloků nebo silnic od obytných částí,
  • zachycují škodliviny z ovzduší.

Jak na výsadbu stromů ve městech?

Pro dokonalý růst stromů a zeleně ve městech je potřeba zajistit správný prokořenitelný prostor. V první řadě je třeba vytvořit dostatečný prostor pro kořeny stromů a zajistit dostatečnou kapacitu pro zadržování přebytečné dešťové vody. Dokonalým řešením je systém TreeParker, který poskytuje velký objem pro růst kořenů při maximalizaci využitelného prostoru nad i pod zemí. Pomocí tohoto systému mají možnost stromy růst do vyšších rozměrů a zároveň prodloužit svou životnost. Obecně mají stromy ve městech mnohem kratší životnost než ve svém přirozeném prostředí, však TreeParker se snaží tomuto problému co nejvíce předcházet. Lze ho využít na parkovištích, parcích, dlažbách, náměstí, střešních zahradách apod., protože splňuje evropské normy. Systém je velmi odolný, má vysokou únosnost a je připraven i pro těžkou dopravu.

Pokud uvažujete o výsadbě stromů ve městě a nevíte, jak na to, neváhejte kontaktovat specialisty, kteří tomu rozumí nejlépe. Greenmax.cz zajišťuje poradenství zdarma a bez jakýchkoliv závazků.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist