https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-pruvodce-vyberem-tepelneho-cerpadla-aneb-vytapeni-a-chlazeni-v-jednom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Průvodce výběrem tepelného čerpadla aneb vytápění a chlazení v jednom

25.4.2024 15:38
Tepelná čerpadla se stávají stále populárnější alternativou k tradičním způsobům vytápění a chlazení. Nabízí ekologické a energeticky efektivní řešení pro domy a byty ve městě i na venkově. Tento článek vám nabídne uceleného průvodce, který vám pomůže pochopit princip tepelných čerpadel a vybrat si to nejlepší pro vaše potřeby.
 

Co je tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo je zařízení, které přenáší teplo z jednoho místa na druhé pomocí elektrické energie. Funguje na principu, který je podobný klimatizaci, ale může pracovat oběma směry - nejen chladit, ale i vytápět. V zimě tak zajišťuje vytápění a v létě chlazení.

Typy tepelných čerpadel

Vzduch-voda: jedná se o nejběžnější typ. Tepelné čerpadlo vzduch-voda odebírá teplo z venkovního vzduchu a ohřívá vodu pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody. Funguje dobře i v zimě, ale může klesat jeho účinnost při teplotách pod -15 °C. Tento druh tepelného čerpadla má dvě varianty:

      ● monoblok – jedná se o systém s jednou jednotkou
      ● split – s více oddělenými vnitřními a vnějšími jednotkami

Vzduch - vzduch: Odebírá teplo z okolního vzduchu a využívá jej k vytápění. Je vhodné pro chlazení a vytápění menších prostor, jako jsou např. byty.

Země-voda: Odebírá teplo ze země. Je účinné a stabilní po celý rok. Vyžaduje ale instalaci zemních vrtů nebo plošného kolektoru, kde je nutné mít dostatečně velký pozemek. Je také ze všech typů čerpadel nejdražší, ale má nižší provozní náklady.

Voda-voda: pracuje na stejném principu jako ostatní typy tepelných čerpadel. Odebírá teplo z vodního zdroje např. podzemní vody. Stejně jako typ země – voda se jedná o finančně náročnější technologii.

Na co se zaměřit při výběru tepelného čerpadla?

      ● Efektivita tepelného čerpadla je klíčovým faktorem pro správný výběr. Měří se pomocí koeficientu účinnosti (COP). Toto číslo udává, kolik tepla systém vyrobí vzhledem k množství elektrické energie, kterou spotřebuje. Vyšší COP znamená vyšší účinnost. Například pokud je COP 5 znamená to, že za 1kWh elektrické energie získáme 5 kWh tepla.
      ● Výkon: Výkon tepelného čerpadla by měl odpovídat energetické náročnosti domu. Odborník by měl provést výpočet potřebného výkonu na základě specifikací vašeho domu. Správně dimenzované tepelné čerpadlo zajistí optimální provoz a úsporu energie.
      ● Značka a model: Vyberte si renomovaného výrobce a model s dobrými recenzemi.
      ● Výběr dodavatele: Než se rozhodnete pro danou firmu, zjistěte si reference na společnost, jaké má zkušenosti, dodací lhůty a také zda nabízí záruční a pozáruční servis.
      ● Cena: Porovnejte ceny a nabídky od různých dodavatelů.
      ● Dotace: Zjistěte si, zda máte nárok na státní dotaci. Dnes za vás kvalitní dodavatel vše vyřídí.

Pro nejlepší účinnost tepelného čerpadla můžete, také učinit další opatření, jakým může být pořízení žaluzií ve vaší domácnosti. Správné použití žaluzií může výrazně zlepšit efektivitu tepelného čerpadla. Žaluzie pomáhají regulovat teplotu uvnitř domu, kdy za slunného počasí zamezí přehřívání nemovitosti a naopak v zimě můžete pustit sluneční paprsky dovnitř a přispět k ohřevu místnosti.

Výhody tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla přináší řadu výhod.

      ● Ekologické řešení: Nižší emise CO2 a šetrnější k životnímu prostředí.
      ● Energetická úspora: Až 70% úspora energie oproti klasickým způsobům vytápění.
      ● Vytápění, chlazení a klimatizace v jednom: Tepelné čerpadlo může nahradit hned několik zařízení.
      ● Dlouhá životnost: Až 20 let bezproblémového provozu.
      ● Možnost dotací: I v roce 2024 je možné čerpat státní dotace na podporu instalací tepelných čerpadel.
      ● Komfort: ten je k nezaplacení. Nemusíte řešit žádné prostory pro skladování uhlí a navíc spousty ušetřeného času a potu při přípravě dřeva.

Nevýhody tepelných čerpadel

Je správné podotknout, že tepelná čerpadla mají i nějaké nevýhody.
      ● Vyšší pořizovací cena: Tepelná čerpadla jsou dražší než klasické kotle.
      ● Hluk: Venkovní jednotka tepelného čerpadla může produkovat hluk.
      ● Instalace: Instalace tepelného čerpadla by měla být provedena odbornou firmou.

Tepelné čerpadlo je dobrou investicí do vaší domácnosti. Představuje moderní a ekologický způsob vytápění a chlazení. Při správném výběru a údržbě vám tepelné čerpadlo přinese komfort a úsporu energie na mnoho let a zvedne cenu vaší nemovitosti.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist