https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-rezervacni-system-jako-nastroj-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Rezervační systém jako nástroj udržitelnosti?

21.12.2023 15:33
Hledáním efektivních způsobů, jak minimalizovat negativní dopady lidské činnosti na životní prostředí, se zabývají nejen velké výrobní firmy, ale stále častěji i menší podniky či živnostníci. Ačkoliv se na první pohled zdá, že nové způsoby udržitelnosti ve svých pracovních procesech mohou malé provozy hledat jen těžko, opak je pravdou. Jednou z oblastí, kde lze dosáhnout významných úspor materiálu a snížení ekologické stopy, je například digitalizace rezervací a správy skladových zásob.
 

Online rezervace je pohodlná a hospodárná

Méně poznámek v rezervačních knihách může na první pohled vypadat jako drobnost, ale v případě provozů stojících na rezervacích každý den v roce se jedná o poměrně významnou změnu. Snížení spotřeby papíru přímo koresponduje s nižší potřebou výrobních zdrojů k tomu určených. Tato jednoduchá rovnice udržitelnosti tak krásně vykresluje princip, který lze aplikovat i v případě objednávkových systémů. Přechod od tradičních papírových rezervačních knih k online systémům má pozitivní dopad nejen na přírodní zdroje, ale také na efektivitu a udržitelnost v těchto provozech.

Rezervačními papírky to nekončí

Pokročilý rezervační systém, jako je například Reservanto, nabízí však mnohem více. Úspory v papírové agendě tak můžete najít například i při řešení skladových zásob, kdy v rámci jednoho rozhraní získáte online přehled nejen o rezervacích, ale také o aktuálně dostupném zboží. V Reservantu můžete snadno zaznamenávat příjemky i výdejky nebo provádět inventury. Vše je samozřejmě napojené online na další části systému. Pokud tedy v pokladním systému prodáte konkrétní produkt, automaticky se pro něj vytvoří výdejka ze skladu. Digitalizací skladových zásob opět přispějete nejen ke snížení spotřeby papíru, ale také nákladů spojených s manuální prací a lidskými chybami.

Udržitelnost při spotřebě tak lze řešit i u malých podniků či živnostníků. A jak jsme výše popsali, nemusí se jednat o zanedbatelné množství papíru, které se na provozovnách může prakticky ze dne na den ušetřit. Digitalizace rezervací a systému skladových zásob tak představuje moderní a účinný způsob, jak propojit efektivitu s ochranou životního prostředí, což může sloužit jako inspirace pro další odvětví v cestě k udržitelnější budoucnosti.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist