https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-rok-netopyru-se-seniory-za-netopyry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Rok netopýrů: Se seniory za netopýry

2.6.2022 12:16 | PRAHA (ČSOP)
Netopýr velký
Netopýr velký
Zdroj | ZO ČSOP Nyctalus
Český svaz ochránců přírody vyhlásil tento rok Rokem netopýrů. Chce tak upozornit veřejnost na tato zajímavá zvířata, přispět k vysvětlení mnohých fám, které se o těchto nočních letcích mezi lidmi šíří a ukázat, s jakými překážkami musí netopýři v našem světě bojovat o přežití. Ochránci přírody v Praze seznamují se životem netopýrů i seniory a to přímo v terénu!
 
Klienti klubů seniorů Centra sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10 se vydali společně s ochránci přírody na hrad v Týnci nad Sázavou. Hlavním cílem výpravy tentokrát byla letní kolonie samic netopýra velkého, která již desítky let sídlí v hradní věži. Věž je vzorovou ukázkou přátelského soužití lidí a netopýrů. Netopýři zde mají vyhrazený prostor, kam vletují otevřeným okénkem ve střeše. Na jaře přiletí, po té zavěšené na trámech, zde samičky porodí a vychovají novou generaci netopýrů. Na konci léta zase odletí do svých zimovišť.

Všem klientům byla určena již během cesty autobusem přednáška ing. D. Zieglerové ze základní organizace ČSOP Nyctalus o životě netopýrů. Na nádvoří hradu pak proběhla ukázka živých ochočených trvale hendikepovaných netopýrů rezavých Kájínka a Matyáše. Netopýři se nechali vyfotit, pohladit a nejvíc se těšili na odměnu – moučné červy.

Netopýr velký.
Netopýr velký.
Zdroj | ZO ČSOP Nyctalus

V září se senioři z Prahy 10 chystají za netopýry s našimi odborníky do Vlašimi. Akce pro seniory a zdravotně znevýhodněné jsou zaměřeny především na programy s živými zvířaty v zařízení klientů, jako jsou kluby seniorů, denní stacionáře, domovy domácí péče, centra sociální a ošetřovatelské pomoci, školy pro děti se speciálními potřebami apod. S kluby seniorů v Praze 10 spolupracují ochranáři z ČSOP Nyctalus dlouhodobě za finanční podpory MČ Praha 10, netopýři Kájínek a Matyáš jsou zde staří známí. Jsou to také netopýří dědové, narodili se před 12 lety, což je u netopýrů rezavých úctyhodný věk, a přes 11 let jsou v péči Nyctalu.

Program pro seniory byl finančně podpořen v národním programu Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity. Generálním partnerem tohoto programu jsou Lesy České republiky, s. p. Program je dále podporován Ministerstvem životního prostředí ČR, Nadačním fondem Veolia, společnostmi Billa a NET4GAS.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist