https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-rolety-nebo-zaluzie-vyznejte-se-v-modernich-verzich-stineni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Rolety, nebo žaluzie? Vyznejte se v moderních verzích stínění

3.12.2019 11:14
Vybrat správné stínění do domova je trochu věda, trochu umění a každopádně nelze tento krok při navrhování interiéru podceňovat. Proces výběru stínění dnes už rozhodně nekončí u pouhé otázky – rolety, nebo žaluzie? Místo toho máte na výběr obrovské množství typů jak rolet, tak žaluzií, které splňují specifické požadavky. Nenechte se však všemi verzemi zahltit a nejprve si určete, pro jaké účely stínění potřebujete. Pro snadnější rozhodování jsme připravili následující přehled variant moderního stínění.
 

Rolety pomohou účinně regulovat světlo i teplo

Podkrovní místnosti mají tendenci se přehřívat a vytvářet pod střechou nepříjemnou výheň. Skvělou odpovědí na tento problém jsou zatemňovací rolety. Stažením rolet z kvalitní a světelně nepropustné tkaniny zabráníte vstupu slunečních paprsků. Tím zamezíte nepříjemnému ohřívání podkrovních prostor. Zatemňovacím roletám se také někdy říká blackout rolety, což naznačuje jejich další hlavní funkci, tedy vytvoření skoro dokonalé tmy.

Světlem z externích zdrojů, ať už přirozených (sluneční či měsíční svit) nebo vytvořených člověkem (pouliční lampy, světla projíždějících aut), jsme obklopeni ve dne i v noci. Biorytmy našeho těla však vyžadují, abychom alespoň třetinu každého dne prožili v relativní temnotě. V opačném případě začneme strádat a náš spánek nás nedokáže dostatečně občerstvit. Vytvořením skutečné tmy, ať už v noci či ve dne po příchodu z noční směny, zaručujete, že váš odpočinek bude nerušený a plnohodnotný.

Praktický i estetický doplněk interiéru

Někteří lidé se vyhýbají nákupu rolet, protože mají pocit, že jim oproti žaluziím neposkytují dostatečnou kontrolu nad vstupujícím světlem. V různých denních dobách se naše potřeby přece jenom mění. Někdy si chceme odpoledne užívat sluníčka, zatímco večer toužíme po intimní atmosféře bez zbytečného pronikání osvětlení zvenčí.

Kromě žaluzií pro tento účel velmi dobře fungují například rolety Zebra či rolety den a noc. Tyto rolety jsou vytvořeny ze dvou typů látek, z nichž jedna je světlejší a propustnější, zatímco druhá propustí světla mnohem méně. Výsledkem je nejenom precizní regulace světla, ale také vizuálně příjemný efekt.

Design a estetická hodnota stínění si v důležitosti nezadá s jeho funkčností. Proto výrobci nabízejí obrovské množství typů tkanin, ať už vybíráte podle barvy, nebo podle stupně zatemnění.

Velkým hitem z posledních let jsou plisé rolety, které se při stahování elegantně skládají do harmonikového tvaru. Naopak při zatažení doplňují plisé rolety skvěle interiér, stačí jen správně vybrat vzor a zabarvení.

Žaluzie umožňují přesně nastavit světelnou atmosféru

Žaluzie jsou naprostá klasika a oprávněně patří k nejčastějším volbám při výběru stínění domácností i kancelářských prostorů. Typicky se stále setkáváme žaluziemi tvořenými soustavou hliníkových lamel, najít však můžete i luxusní varianty ze dřeva či jiných moderních materiálů (plasty či tkaniny). Okenní žaluzie lze nastavit přesně tak, aby do pokoje pronikalo tolik světla, kolik chcete.

To stejné platí i pro vnitřní žaluzie. Jedná se o velmi odolné řešení, u kterého můžete rozhodně předpokládat dlouhou životnost, zejména pokud se svěříte do rukou expertů. Nebojte se ani náročné montáže. Některé druhy žaluzií (i rolet) lze dnes nainstalovat do oken bleskovou rychlostí a bez jakéhokoliv vrtání.

Vše lze upravit podle vašich potřeb

Majitelé domovů s atypickými okny si zoufat nemusí, i do nich lze totiž dnes bez problémů najít přesně padnoucí stínění. A není třeba žádných velkých kompromisů. Pořídit si můžete jak žaluzie, tak rolety do kulatých, trojúhelníkových či obyčejných obdélníkových, za to ale nadměrně velkých oken.

Rolety na míru lze po domluvě vyrobit tak, aby plně vyhovovaly vašim nárokům na stínění. Vyřešit lze i obtížnější zastínění větších prosklených prostor, například zimních zahrad, ve kterých je regulace světla extrémně důležitá.

Rolety či žaluzie na míru nemusíte ovládat pouze manuálně taháním za šňůru. Především v atypických prostorech jako v podkroví či v zimní zahradě může být přímá manipulace se stíněním fyzicky náročná až nebezpečná.

V takových situacích se vyplatí investovat do motoricky ovládaných rolet či žaluzií, se kterými můžete manipulovat na dálku. Některé varianty dnes dokonce umožňují zapojit stínění do vaší chytré domácnosti a regulovat přístup světla přes aplikaci ve vašem telefonu. Svět moderního stínění má skutečně co nabídnout, když víte, na co se zaměřit.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist