https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-s-nakupem-elektromobilu-pomuze-pujcka-na-auto.na-co-si-dat-pozor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

S nákupem elektromobilu pomůže půjčka na auto. Na co si dát pozor?

20.3.2019 16:07 (Infinea Finance)
Elektromobily jsou do jisté míry ekologickým počinem, z větší míry pak počinem ekonomickým. Ekologicky se auta na elektřinu chovají ve městech, kde do ovzduší nevypouštějí hromadu zplodin a hluku. Ekonomické jsou v tom, že jejich provoz je extrémně levný. A díky zasycení západního trhu už můžeme i u nás potkat v bazarech relativně nové elektromobily v ceně aut se spalovacím motorem. Na nákup elektromobilu si můžeme snadno vzít půjčku na auto online a část splátek hradit díky tomu, že ušetříme jeho provozem. Na co si však musíme dát pozor při sjednávání online půjčky?
 

Ověřme si poskytovatele půjčky

V případě bankovní půjčky na auto není ověření potřeba. Ale u nebankovních poskytovatelů, se kterými my sami třeba ještě nemáme zkušenost, se vyplatí trocha obezřetnosti. Od května 2018 mohou nebankovní půjčku nabídnout pouze licencovaní poskytovatelé. Seznam poskytovatelů s licencí najdete na stránkách České národní banky. Každý poskytovatel úvěrů, který získal licenci, prokázal, že své služby poskytuje na základě zákona o spotřebitelském úvěru a také v jeho mezích. Nebo se můžete spolehnout na služby online srovnávačů půjček, které zprostředkovávají pouze nabídky ověřených a licencovaných společností.

Také u online půjčky na auto si důkladně pročtěme smlouvu

Kdykoliv se chystáme vzít si půjčku, vždycky si ve vlastním zájmu projděme smlouvu o půjčce. Ta by měla být stručná a jasná, na dvě, maximálně tři strany textu. Jakmile je delší, čekejte v ní kličky a háčky. Od takové smlouvy raději rovnou utečte. Co musí obsahovat smlouva o úvěru, aby byla platná? Zejména následující zákonné náležitosti: údaje o dlužníkovi, údaje o poskytovateli, výši půjčky, její cenu, způsob jejího poskytnutí (převod, hotovost), způsob jejího splácení (převod, hotovost), práva a povinnosti věřitele a dlužníka a také datum, místo, podpis.

Zaměřme se na důsledky nesplácení

Každý poskytovatel úvěru musí nějakým způsobem uvést důsledky nesplácení. A to buď přímo ve smlouvě, anebo alespoň online v obchodních podmínkách. Každopádně je potřeba si důsledky nesplácení pročíst vždy, ať jsou sepsané kdekoliv. Z těchto informací pro klienta se totiž dozvíme, jakým způsobem se budou řešit případná zpoždění splátek. Onemocnět nebo se zranit může každý. A pokud poklesne příjem, na splátky prostě nějaký ten měsíc peníze vyjít nemusí. Když budeme informovaní, budeme předem vědět, kam se obrátit, když zjistíme, že se opozdíme se splácením. A také budeme vědět, co věřitel udělá. Některé nebankovní společnosti ochotně posouvají termíny splátek (samozřejmě za poplatek), jiné dluh hned po měsíci zpoždění se splátkami přeprodají jinému poskytovateli půjčky. Ten je však samozřejmě výrazně dražší. Mnohé banky nevycházejí při nesplácení příliš vstříc, což bývá pro jejich klienty velkým zklamáním.

Celková cena úvěru

Ve smlouvě by vždy mělo být uvedeno, kolik celkově budeme muset za zvolenou půjčku zaplatit, tedy v podstatě kolik přeplatíme. A když budeme řádně splácet, naše celkové splátky nesmějí tuto částku překročit. Jde vlastně o samotnou cenu půjčky. RPSN sice bývá také uvedeno ve smlouvě, ale zejména při dlouhodobějších úvěrech se z něj výsledný přeplatek počítá celkem složitě (lze na to použít některou z online kalkulaček RPSN dostupných na internetu).

Vyhněme se automatické obnově

Kdykoliv se chystáme uzavřít jednorázovou online půjčku na auto, vždy si pohlídejme, aby ve smlouvě bylo uvedeno, že řádným splacením smlouva o půjčce zaniká. Pokud zde totiž bude uvedeno, že řádným splněním všech podmínek se smlouva automaticky obnoví, jde o tzv. revolvingový úvěr, který nám bude chodit stále dokola a my jej budete muset splácet opakovaně (než se nám podaří smlouvu písemně vypovědět).
reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist