https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-sazeci-akce-pul-roku-pote-mlady-smiseny-les-v-dolni-cerekvi-se-uchytil-majitele-ho-pripravuji-na-horke-leto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Sázecí akce půl roku poté: mladý smíšený les v Dolní Cerekvi se uchytil, majitelé ho připravují na horké léto

30.6.2023 11:13 | PRAHA (Sázíme Česko)
Iniciativa Sázíme Česko, která se zaměřuje na lesy poškozené kůrovcovou kalamitou a propojuje dobrovolníky s nestátními majiteli lesů a odborníky, představila výsledek kontroly v lokalitě Dolní Cerekev na pozemku soukromé majitelky, kde dobrovolníci v listopadu 2022 vysadili 11 500 stromků budoucího smíšeného lesa. Po půl roce se uchytilo 80-90 % stromů, majitelé v péči o les svědomitě pokračují a připravují se na příchod letního sucha. Podobné zprávy přicházejí i z dalších lokalit.
 

Richard Krajník (Sázíme Česko): „Své ambici na zdravější les chceme dostát“

Projekt Sázíme Česko během sezóny 2022/23 vysadil téměř 65 000 stromků v 10 různých lokalitách. Výsadbu financovali individuální i firemní podporovatelé, kteří si zakoupili stromek na webových stránkách za 69 Kč „Naší ambicí i závazkem vůči těm, kteří projekt podpořili, je přispívat ke vzniku trvale udržitelných a zdravějších lesů v Česku. Tomu chceme dostát, a proto nás zajímá, co se děje na místě našich výsadeb s odstupem času,“ říká koordinátor projektu Sázíme Česko Richard Krajník a sděluje výsledky poslední kontroly: „Prošli jsme lokalitu Dolní Cerekev, kde jsme loni měli svou největší výsadbu s celkem 11 500 stromy a letos jsme tu ještě na zbývajících místech dosadili dalších 2000 stromků. Z náhodného vzorku 10 řádků z celé lokality jsme zjistili, že celkové uchycení stromů je okolo 80-90 %. Z jednotlivých druhů se nejvíce daří jedlím. Ty se ujaly téměř ze 100 %, následně se velmi daří bukům, dubům i javorům. Jediný druh, kterému se příliš nedaří, jsou borovice, které jsme vysadili v menším počtu.“ Slabší výsledek výsadby borovic je dobrým ukazatelem pro další snahy majitelů, kteří se na nedalekém místě už jednou pokusili borovicový les zasadit – a s nevalným úspěchem.

Díky oplocence zvěř stromky nepoškodila

„Kvalitativně vypadají sazenice velmi dobře. Jsou už vidět zdravé přírůstky a díky oplocence stromky nepoškodila zvěř nebo jiní škůdci. Místy se nacházejí přirozené nálety jedle, smrku a břízy. Celkově lokalitu hodnotíme velmi úspěšně, za což vděčíme zejména výběru kvalitních druhů sazenic, kvalitní přípravě a vhodným podmínkám výsadby,“ pokračuje Richard Krajník. „Majitelé se o les velmi pečlivě starají a spolupráci s nimi hodnotím na výbornou. Podobné zprávy máme i z dalších podzimních výsadeb u soukromých majitelů, například v Matějovci a Volfířově,“ uzavírá Richard Krajník s připomínkou, že lidé, kteří si stromek zakoupili, dostali e-mailem potvrzení o jeho výsadbě v dané lokalitě a můžou sledovat další vývoj lesa v blogových článcích na webu Sazimecesko.cz

Majitelka lesa Dáša Hromadová: „Letního sucha se nebojíme“

„Máme radost, že se stromky uchytily, a bude tu růst smíšený les, zdravější než předtím,“ říká majitelka lesa Dáša Hromadová. „Letního sucha se nebojíme. Pozemek na jaře zarostl trávou a my jsme právě v procesu vyžínání. Vyžínáme ale jen kolem stromků, aby je plevel a tráva nezarostly, a aby stromky částečně zůstaly ve stínu. To, co posekáme, používáme k mulčování a ponechali jsme v oblasti klestí. Hromady větví dělají dobré větrolamy, zadržují vlhkost a jsou skvělým útočištěm pro hmyz a ptactvo,“ pokračuje žena, která se podle svých slov z lesnické praxe hodně naučila právě díky spolupráci se Sázíme Česko.

Příběh majitelky lesa Dáši Hromadové a její rodiny je silně spojený s kůrovcovou kalamitou. Přišel příkaz vykácet 5 hektarů lesa v jejich vlastnictví. Kůrovcové dřevo se dalo prodat jen velmi levně a rodina Hromadových z prodeje téměř nic nezískala. Přestože stát poskytuje na výsadbu dotace, i ty v tu dobu pro rodinu představovaly neúnosnou úvodní investici a riziko. Projekt Sázíme Česko paní Dáše zdarma pomohl jak odborně, např. při návrhu skladby dřevin podle stanoviště (tzv. typologické mapy) s přihlédnutím na specifičnost pozemku, tak finančně s nákupem sazenic a s náklady na výsadbu, a nakonec i fyzicky při organizaci výsadeb. Výsadba proběhla v součinnosti s odborným lesním hospodářem, tedy s hajným, který paní Dáše dohlíží na les.

Fotografie z největší výsadby lesa v Dolní Cerekvi 6. listopadu 2022 ve vysokém rozlišení najdete zde (majitelka lesa Dáša Hromadová na snímku 8382), reportáž pak na webu projektu zde.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist