https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-stehovani-do-noveho-bytu-predavaci-protokol-je-pojistkou-pro-najemnika-i-majitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Stěhování do nového bytu: Předávací protokol je pojistkou pro nájemníka i majitele

23.3.2023 09:52
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Zdroj | Freepik.com
V papírování si libuje málokdo, vyhnout se mu však často nelze – a to ani při stěhování. Ať už se chystáte byt pronajmout, nebo se naopak stáváte novým nájemníkem, dva dokumenty si zkontrolujte raději dvakrát: nájemní smlouvu, jejíž součástí by měl být i předávací protokol.
 

Nájemní smlouva nestačí – vše zdokumentujte

Předávací protokol je užitečný dokument určený k zaznamenání stavu předávaného domu nebo bytu. Není sice povinnou součástí nájemní (ani kupní) smlouvy, nicméně se doporučuje jako její příloha sloužící coby prevence proti možným budoucím sporům.

Pokud tápete, co vše by měl formulář obsahovat, stačí zadat do internetového vyhledávače frázi „předávací protokol vzor“ – možností najdete hned několik. Může se ale stát, že ani jedna nebude zcela kopírovat vaše potřeby, nic vám ovšem nebrání v úpravě vzoru či vytvoření vlastní verze protokolu.

Ačkoliv předávací protokol nemusí splňovat žádné zákonem předepsané parametry, jeho význam je nemalý: při předání bytu novému nájemci nebo při jeho navrácení majiteli se tímto způsobem dokumentuje stav bytu a jeho zařízení (za tímto účelem se nebojte použít třeba i fotografie).

V předávacím protokolu by tedy neměly chybět:
      • identifikační údaje obou stran (tj. účastníků označených jako předávající a přebírající),
      • specifikace nemovitosti a detailní popis jejího stavu,
      • stav měřičů energií ke dni předání,
      • počet předaných klíčů,
      • výčet a popis vybavení,
      • podrobný popis případných vad.

Náležitosti nájemní smlouvy

Nájemní smlouva je písemná dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem o užívání nemovitosti za úplatu a podléhá občanskému zákoníku. Ten sice ani v tomto případě nenařizuje její konkrétní obsah či znění, měla by však obsahovat minimálně tyto informace:
      • o jaký objekt nájmu se jedná,
      • údaje o pronajímateli a nájemci,
      • délku pronájmu (pokud není uvedena, smlouva se automaticky uzavírá na dobu neurčitou),
      • definování úhrady (výše nájmu a poplatků, způsob platby, datum splatnosti atd.).
Ve smlouvě je dobré uvést vše, co s nájemním vztahem souvisí – od výše vratné kauce až po údaj o tom, kolik osob bude byt užívat. Podtrženo a sečteno: nájemní smlouva stanovuje práva a povinnosti obou stran nájmu a předchází možným konfliktům. Předávací protokol slouží jako důkaz o stavu nemovitosti a jejím vybavení v době předání i navrácení. Pomocí protokolu může majitel prokázat poškození nebo ztrátu majetku a požadovat náhradu.
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist