https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-svatecni-menu-z-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Sváteční menu z přírody

8.12.2022 10:09
Vánoční svátky už klepou na dveře. A kromě shánění dárků a pečení cukroví, možná přemýšlíte, co dobrého si uvaříte. Na Štědrý večer bude tradiční kapr a bramborový salát, ale co připravíte další dny pro své nejbližší?
 

Šéfkuchaři Sapíkovi mají pro vás tip – zvěřinu

Když se zeptáte šéfkuchařů Jaroslava a Pavla Sapíkových na jejich oblíbenou zvěřinu, odpoví sičí a daňčí. A právě daňčí hřbet na smetaně je pokrm, který si podle receptu dvou generací rodiny Sapíků můžete sami zkusit připravit třeba na Štěpána 26. prosince. Z té chuti a vůně určitě nikoho ani nenapadne stěžovat si, že letos nebude pečená kachna.

Zvěřina přímo od myslivců je cenově výhodná

Jak se ale takový daňčí hřbet dostane z lesa až na váš stůl? Pokud mezi myslivci nemáte přátele, není nic jednoduššího, než se podívat na webové stránky Českomoravské myslivecké jednoty, kde najdete rozcestník na recepty a nákup - nabídky prodeje zvěřiny.

Přejděte na nabídky a vyhledejte si kontakt na myslivce ve svém okolí. Pak už stačí jen zavolat, domluvit se a ve sjednaný čas si zajet kus vyzvednout. Myslivci vám mohou prodat pouze celé kusy. Když se ale zeptáte, určitě vám se zpracováním zvěřiny poradí. Nákup celého kusu se vám vyplatí!

Zvěřina je dostupná po celý rok

Nabídka zvěřiny u myslivců podléhá roční době a stanovené době lovu. V posledních letech však lze lovit mladé kusy srnčí, jelení či mufloní zvěře celoročně. Období největšího množství ulovené zvěřiny, a tedy největšího výběru, je právě teď před koncem roku.

Zvěřina je zdravá, čerstvá a bezpečná

Lov není supermarket. Může se stát, že si na svou zvěřinu budete muset počkat. Zato ji ale dostanete čerstvou. Zvěřina z legálních zdrojů je opatřena nesnímatelnou žlutou plombou a lístkem o původu zvěře. Zdravotní nezávadnost zvěřiny osvědčuje prohlížitel zvěřiny nebo veterinář.

Volně žijící zvěř se živí pouze přírodní stravou. Vzhledem k pohybu zvěře má nízký obsah tuku. Zvěřina má charakteristickou kořeněnou vůni. Je vyhledávanou pochoutkou všech labužníků. Dopřejte si zvěřinu nejen na vánoční svátky!

Daňčí hřbet na smetaně

Co budete potřebovat: (pro 6 osob)
1 kg daňčího hřbetu
200 g mrkve
150 g celeru
1 ks petržele
1 ks větší cibule
150 g slaniny
12 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 snítku tymiánu
½ l zvěřinového vývaru
2 lžíce plnotučné hořčice
½ l smetany ke šlehání
1 dcl oleje
100 g másla (na zjemnění)
50 g hladké mouky (na zahuštění)
2 dcl mléka
sůl, pepř, cukr, ocet, citrón na dochucení

Na zdobení:
citron, brusinky, zakysanou smetanu

Postup:

Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji. Přidáme veškeré koření. Až je zelenina orestovaná dozlatova, přidáme cibuli, lehce zasypeme cukrem (2 lžíce) a přidáme hořčici. Jakmile se vše spojí, zastříkneme octem. Počkáme až se vypaří octové aroma a zalijeme zvěřinovým vývarem. Následně vložíme připravené maso a dusíme do měkka. Poté přidáme smetanu a opět provaříme. Dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pro zvýraznění masové chuti můžeme přidat pár kapek Worcesterové omáčky.

V kastrůlku si lehce zpěníme na kostičky nakrájený špek, přidáme citrónovou kůru. Do takto připraveného kastrůlku propasírujeme omáčku. Na závěr omáčku zjemníme máslem. Při servírování zdobíme plátky citrónu se zakysanou smetanou a brusinkami. Doporučujeme podávat s karlovarským knedlíkem.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist