https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-technologie-na-vrcholu-sveta-jak-dell-pomaha-chranit-mount-everest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Technologie na vrcholu světa: Jak Dell pomáhá chránit Mount Everest

12.10.2023 13:17
Foto | MARTIN EDSTROM
Mount Everest, který každoročně navštíví téměř 80 000 lidí, je jednou z nejoblíbenějších trekingových destinací na světě – místem, kde si lidé plní sny a překonávají své hranice. Bohužel je to také místo, kde každoročně končí přibližně 250 tun odpadu.
 
Čelit tomuto ekologickému problému pomáhá také tým společnosti Dell Technologies, který v souladu se závazkem urychlit oběhové hospodářství podpořil neziskovou nevládní organizaci vedenou místními ekologickými nadšenci. V rámci centra Sagarmatha Next, které se nachází nedaleko v Syangboche Namche Bazaru, na cestě do základního tábora Everestu, vzdělává návštěvníky a snaží se snížit dopady kupícího se odpadu.

Toto centrum, které se nachází ve výšce 3 775 metrů nad mořem, je povinnou zastávkou pro návštěvníky na trase na Mount Everest. Poskytuje tak ideální příležitost ke zvýšení povědomí o úsilí organizace pro každého horolezce, který tudy prochází.

Ekologie s pomocí technologie

„V rámci tohoto projektu jsme ve spolupráci s Martinem Edströmem, badatelem National Geographic, vytvořili krátké video, které ukazuje negativní dopady odpadů na region. Dalším krokem bylo vybavit centrum Sagarmatha Next špičkovou technologií, která video představí a nabídne další možnosti, jak zážitek umocnit prostřednictvím virtuální reality (VR), interaktivních obrazovek a videoprojektorů,“ vysvětluje Yoon Lee, viceprezidentka pro produktovou oblast monitorů a periferií v Dell Technologies.

Návštěvníky tak zde čeká například:

  • Digitální výstava, kde mohou prozkoumat a digitálně zažít každý centimetr objektu, než budou pokračovat ve své cestě.
  • Mapa regionu a společných tras s možností prohlédnout si 17 různých turistických tras, které vedou do základního tábora Mount Everestu a k dalším cílům ve čtyřech hlavních údolích regionu.
  • Vzdělávání o skládkách, kde se mohou dozvědět, ve kterých oblastech Mount Everestu se nachází více než 80 skládek a co lze udělat pro snížení množství odpadků.

Foto | MARTIN EDSTROM

Použité interaktivní dotykové monitory Dell 55 4K poháněné počítačem OptiPlex Micro Form Factor se mohou pochlubit dvacetibodovou dotykovou technologií InGlass a technologií pro odmítnutí dotyku dlaně, která umožňuje interakci více návštěvníkům současně. Obrazovky jsou vybaveny technologií panelu IPS, která zajišťuje konzistentní barvy a široký pozorovací úhel, což je ideální pro skupinové vzdělávání, a to i během poledne, kdy do této vysoké nadmořské výšky proudí ostré slunce.

Pro mnoho návštěvníků, kteří trekují k základnímu táboru na Everestu a nemusí se vydat na vrchol vysoký 8 850 metrů, je tu také zážitek ve virtuální realitě, vytvořený Edströmem, který přenese vrchol hory přímo k nim, a to na mobilních pracovních stanicích Dell Precision.

Foto | MARTIN EDSTROM

Iniciativa Carry Me Back

Podpora týmu Dell Technologies se však neomezuje pouze na poskytování technologií, ale přispívá také na iniciativu Carry Me Back. Když návštěvníci opouštějí centrum, jsou vyzváni, aby se kromě ponaučení podíleli také na řešení. Mají možnost odnést odpadky a odložit je do sběrných nádob, které jsou převezeny a recyklovány v Káthmándú.

Foto | MARTIN EDSTROM

Prostřednictvím této iniciativy se organizaci od zahájení programu v dubnu 2022 podařilo z Mount Everestu odstranit více než 5 000 pytlů odpadků, tedy přibližně pět až šest tun odpadu, přičemž velká část z nich byla recyklována.

Více informací o závazku společnosti Dell Technologies k udržitelnosti najdete zde.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist