https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-tipy-a-triky-pro-maximalizaci-uspor-energie-pomoci-samoodectu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Tipy a triky pro maximalizaci úspor energie pomocí samoodečtu

12.12.2023 12:49
Foto | Dan Smedley / Unsplash
Během zvyšování cen energií v první polovině roku se začala jejich úspoře a správě spotřeby věnovat celá řada domácností a zůstala u nich i přes postupné snižování cen dodavateli v druhé polovině roku. Maximalizovat úspory energií vám může pomoci také samoodečet. A právě několik užitečných tipů a triků, jak na to, vám představíme v tomto článku.
 

Samoodečet jako motivace k úsporám

Distribuční společnosti provádějí odečty energií jednou do roka, vy si je ale můžete pro osobní přehled dělat třeba každý měsíc. Díky pravidelnému sledování změn pak lze upravit zálohy tak, abyste neměli vysoké nedoplatky, či naopak přeplatky. Zároveň je to skvělý způsob, jak se motivovat k úspornějšímu životnímu stylu. Pokud si se samoodečtem ještě příliš nevíte rady, možná vám pomůže přehledný návod na webu ČEZ Akademie, projektu od Skupiny ČEZ, který navíc nabízí řadu vzdělávacích videí a článků. V těch najdete také různé tipy, jak na energiích ušetřit – a právě díky samoodečtu budete vědět, jak velká je vaše spotřeba a kde ji můžete snížit. Nějaké příklady jsme si pro vás připravili už nyní.

Využití solárního ohřevu vody se vyplatí

Investujte do ohřevu vody sluncem, je to ekologický způsob, jak získat teplou vodu. Snížíte emise skleníkových plynů a zároveň výdaje za energie. Existuje několik typů solárních ohřevů vody, včetně solárních kolektorů a fotovoltaických systémů s ohřevem vody. Výběr správného systému závisí na vašich potřebách.

Správným zateplením k nižším účtům

Dalším trikem pro snížení spotřeby energií je zateplení domácnosti. Ač se může v mnoha případech jednat o nákladnou investici, do budoucna se vám značně vyplatí. Nejvíce tepla uniká okny a dveřmi, proto je vhodné začít právě u nich – jejich izolace totiž výrazně přispěje ke snížení spotřeby energií za vytápění a pro vaši peněženku je navíc finančně nejpřívětivější. Možná se to nezdá, ale i tak malý zákrok vaší domácnosti pomůže, postupně pak můžete přejít k zateplení dalších částí domu, jako jsou stěny nebo střecha.

Pořízení energeticky úsporných spotřebičů

Některé spotřebiče, obzvlášť ty staré, mohou představovat takzvané „žrouty“ energie. Ty moderní jsou z valné většiny energeticky (a tím pádem i ekonomicky) úspornější, případně alespoň nabízejí režim úspory. V kombinaci se změnou určitých návyků v domácnosti pak s některými zařízeními v součtu ušetříte výraznou částku.

Naučte se nejen zhasínat

Každý občas zapomene zhasnout v chodbě nebo v místnosti, ve které zrovna není. Kdybyste ale tušili, kolik vás takové zapomínání stojí peněz, možná byste si velice rychle vzpomněli. Takové přizpůsobení chování může značně ovlivnit finální vyúčtování za energie. Zhasínání, ztlumení topení, temperování, ale i správné větrání jsou efektivními prostředky, jak na úsporu energií.

Samoodečet jako takový vám energie ani peníze neušetří. Jeho pravidelné provádění a vzdělávání se v oblasti energetiky prostřednictvím online kurzů, jako jsou ty od ČEZ Akademie, vám ale umožní celé problematice lépe porozumět a efektivně využívat různé energetické systémy ve vaší domácnosti. S těmito znalostmi pak můžete snižovat své náklady na energie, stejně jako svůj ekologický otisk.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist