https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-tipy-pro-uspesne-rizeni-stavebniho-projektu-od-planovani-po-dokonceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Tipy pro úspěšné řízení stavebního projektu: Od plánování po dokončení

10.7.2023 11:15
Plánujete-li stavbu nového rodinného domu, je dnešní článek přesně pro vás. Stejně tak se vám informace v něm obsažené budou hodit v případě rekonstrukce starších nemovitostí včetně bytů. Podíváme se totiž na to, jak celý projekt správně řídit.
 

Nejste jen objednatel, ale i manažer

Ten, kdo stavbu nebo přestavbu objednává, není pouze jejím objednatelem. Je naprosto nezbytné, aby se majitel nemovitosti pasoval do role manažera a celý postup náležitě dozoroval, řídil a kontroloval. Jinak hrozí, že stavba nedopadne podle vašich představ, případně nebude provedena kvalitně.

O něco méně toto pravidlo platí v případě velkých komerčních staveb, kde působí profesionální stavební dozor a každý úkon je schvalován odpovědnými osobami. V případě menších „rodinných“ projektů, kdy stavíme nebo rekonstruujeme vlastní nemovitost za účelem jejího obývání, ale na profesionální stavební dozor, který by vás celým procesem provedl od začátku až do konce, zpravidla nezbývají finance, a tak je nutné chopit se tohoto úkolu osobně.

Všechno dokonale naplánujte

Na počátku celého projetu musí stát jasná představa. Každý má nějaké obecné sny o tom, jak by jeho bydlení mělo vypadat. Když se ale začnete zabývat konkrétními detaily, najednou zjistíte, že vlastně nevíte, jak danou věc řešit. Jaké materiály se mají použít? Bude se nanášet termoizolační barva? Budete v domácnosti využívat dešťovou vodu? Protože během výstavby už je na vyjasnění některých otázek pozdě, musíte se rozhodnout předtím, než stavba započne.

Vše začíná už během rozhodování se, zda toužíte po novém domě, starším bytu, nebo opravíte desítky let starou vesnickou chalupu.

Co dále nesmíte podcenit, je plánování projektu jako celku. Hned na počátku si stanovte rozpočet – to je velice důležité pro stavební firmu, ale i pro vás samotné. Cena může astronomicky růst, nebudete-li se důsledně držet svého cíle.

Sestavte tým

Ať už stavíte, nebo rekonstruujete, budete zpravidla potřebovat architekta a projektanta, který sestaví plán celé stavby. I v případě kompletní rekonstrukce bytu, kdy měníte i dispozice včetně nosných zdí, se neobejdete bez stavebního povolení.

Následuje shánění stavební firmy. Potřebujete spolehlivou partu, se kterou se vám bude dobře komunikovat a která bude dobře přijímat vaši zpětnou vazbu. Nebojte se oslovit více firem a vyberte tu, s jejímž majitelem (nebo jejími členy) si budete nejlépe rozumět.

Nenechávejte stavbu bez dozoru

Minimálně jednou týdně byste měli kontrolovat aktuální stav prací. Nebojte se zkoumat nejrůznější detaily. Ptejte se dodavatelů na věci, které vám nejsou jasné. A nebojte se připomínkovat cokoliv, co se vám příliš nelíbí. Stejně tak je ale nezbytné vyslechnout si názor a argumenty řemeslníka. Vše zvažte a společně nalezněte vhodné řešení. Jen tak můžete dosáhnout nejlepšího výsledku.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist