https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-treking-v-cem-jsou-jeho-benefity-a-jak-s-nim-zacit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Treking: V čem jsou jeho benefity a jak s ním začít?

30.10.2023 12:42
Horský treking.
Horský treking.
Jak jinak a jak ekologičtěji objevovat přírodu než pěšky po svých? Právě treking podporuje zdravý pohyb, pobyt na čistém vzduchu i udržitelnější cestu turismu bez nutnosti používání dopravních prostředků.
 
Kromě benefitů pro své tělo a fyzičku mohou tyto “profi” procházky blahodárně působit i na vaši psychiku. A tím to zdaleka nekončí.

Co je to treking?

Často můžete narazit na dva pojmy, které se snadno zaměňují: treking a hiking. Ačkoliv oba znějí podobně, rozdíly v nich přece jen najdeme. Zatímco hiking je definován jako jednodenní chůze na delší vzdálenost, treking může být i vícedenní a fyzicky náročnější. Často jej doprovází také profesionálnější výbava a zátěž na zádech obecně, aby bylo možné pohodlně a bezpečně přepsat v srdci přírody.

Treking si žádá také speciální výbavu. Kromě bot využijete speciální trekingové kalhoty (https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-obleceni/turisticke-kalhoty/trekingove-kalhoty), které vám nebudou bránit v pohybu a zároveň vás udrží v teple. Praktické jsou také modely s odepínatelnými nohavicemi, které využijete zejména v letních měsících.

Proč s trekingem začít?

Ať už jste milovník hor nebo přírody obecně, treking vám pomůže vyčistit hlavu od každodenních starostí. Obecně má relaxační až meditační účinky, a může představovat skvělý čas, kdy se odpojíte od technologií a spojíte se s přírodou.

Na trekingu je skvělé i to, že s ním můžete začít v podstatě kdekoliv. I úplný začátečníci si mohou výšlap užít, pokud si na úvod zvolí méně náročné trasy. Začínejte s kratšími cestami a postupně, a hlavně pomalu je prodlužujte k náročnějším výšlapům. Právě tempo je velmi důležité. Nepřeceňte na začátek své síly, jinak u této aktivity příliš dlouho nevydržíte, protože si ji zprotivíte.

Základní výbava: Co je na výšlap potřeba?

Pokud se jdete projít do lesa za dům, asi vám postačí teplé oblečení a kvalitní obuv. Vyrazíte-li ale dál mimo domov, je potřeba vsadit na profesionálnější výbavu, která vám bude spolehlivým parťákem do nepohody a všech druhů počasí. Pojďme na to.

      • Turistické boty jsou pro pohodlný výšlap klíčové: Vsaďte na protiskluzovou a dostatečně tlustou podrážku a zpevněný kotník. TIP: Boty můžete vybírat třeba tady: https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-boty/trekova-obuv/trekingove-boty-salewa

      • Turistický batoh: Bude spolehlivým parťákem, který uschová vaši svačinu, pití i přídavné vrstvy oblečení. Nezapomeňte s sebou přibalit i krabičku první pomoci.

      • Kompas/Mobil: Ať už vám vyhovují papírové mapy, nebo ty on-line, přípravu nepodceňte. Orientace a správnost trasy je základem úspěchu. Pro všechny případy nezapomeňte mapu stáhnout, aby vám fungovala i v off-line režimu.

      • Oblečení: Vrstvy, které s sebou přibalíte, můžete pohodlně sundávat v závislosti na počasí. Co se týče materiálů, trekingové oblečení by mělo být funkční a prodyšné, aby dobře odvádělo vlhkost, a zároveň rychle schlo. Trekingové mikiny a další produkty na trek pořídíte třeba tady: https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-obleceni/termoaktivni-obleceni/termoaktivni-mikiny.

Druhy trekingu: Jaký je pro vás ten nejvhodnější?

S oblíbeností tohoto sportu existuje nespočet druhů, které si můžete vybrat na míru. Nejoblíbenějším je horský treking, zimní treking nebo pak dělení podle vzdáleností: Jednodenní procházky či výlety do 24 hodin se nazývají jako walking neboli procházkování.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist