https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-tri-tipy-jak-vytvorit-stylovou-a-funkcni-venkovskou-zahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Tři tipy, jak vytvořit stylovou a funkční venkovskou zahradu

28.1.2022 10:57
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bydlíte v domě se zahradou a přemýšlíte, jak zahradu trochu oživit? V článku si představíme tři praktické tipy, které pomohou osvěžit vzhled okolí domu. Dva z nich se projeví zejména tím, že se budou podílet na zdravém růstu a svěžím vzhledu okrasných i užitkových rostlin. Co se týká vašeho zeleninového záhonu či ovocných stromů na zahradě, můžete rovněž počítat s jejich vyšší úrodností. Nezáleží na tom, zda se dům skutečně nachází na venkově, nebo je součástí městského předměstí, tyto tipy jsou užitečné pro každou zahradu střiženou do venkovského stylu.
 

Získejte kvalitní hnojivo pro vaše rostliny

Nejdříve začneme něčím méně stylovým, ale o to více funkčním. Věcí, která by na žádné zahradě neměla chybět, je jednoznačně kompostér. Díky kompostéru budete mít na zahradě místo, kam můžete ukládat veškerý biologický odpad, kterého na zahradě vzniká více než dost. Dávat do něj lze například posekanou trávu, ostříhané větvičky nebo bioodpad z kuchyně.

Mimořádná praktičnost kompostéru pak spočívá ještě v jeho druhé funkci – nepotřebný odpad se v něm za nějaký čas přemění na něco užitečného, konkrétně na výživný kompost. Kompost je velmi kvalitní hnojivo pro rostliny, takže s jeho pomocí dodáte potřebnou výživu třeba záhonu se zeleninou. Rostliny budou díky němu vypadat svěže a navíc budou dobře prospívat, za trochu práce s kompostem se vám tak odvděčí pěknými plody.

Odolná dlažba z přírodního materiálu

Okolí domu dokáže zcela proměnit cihlová dlažba, která se může objevit na terase, v prostoru před garáží nebo z ní mohou být vyskládané chodníky okolo domu a jinde na zahradě. Výhoda cihlové dlažby spočívá v univerzálním vzhledu, který zapadne prakticky kamkoliv. A do venkovského stylu zahrady se hodí opravdu dokonale. Cihly jsou dostupné v mnoha různých barevných provedeních – vybrat si můžete od světlého přes typický červenohnědý až po tmavý antracitový odstín cihel. Různé druhy cihel se liší také strukturou povrchu, volit lze buď hladký, nebo nějaký hrubší, rustikální povrch.

Cihlová dlažba dále potěší nabízenými vlastnostmi. Jedná se o přírodní materiál s dlouholetou životností – cihly jsou mrazuvzdorné, stálobarevné, odolné vůči povětrnostním vlivům a mají nízkou nasákavost. Díky její pevnosti a odolnosti je lze použít na pochozí i pojezdové plochy a pokud bude pokládka dlažby provedena kvalitně, bude spoustu let vypadat skvěle.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Působivá stylovka, která upoutá pozornost

Nakonec jsme si nechali jeden zajímavý prvek, o kterém jste dosud možná ani neslyšeli. Pořádnou dávku neotřelosti a nápaditosti zahradě dodá hmyzí hotel. Co to vlastně je? Hmyzí hotel svým vzhledem připomíná ptačí budku, kterou mají na zahradě skoro všichni. Jak už však název napovídá, hmyzí hotel není určen pro ptáky, ale poskytuje ubytování různým druhům hmyzí říše, jako jsou divoké včely, berušky nebo motýli.

A třeba právě divoké včely mít na své zahradě rozhodně chcete – patří totiž k velmi užitečným druhům hmyzu, když za den navštíví až několik tisíc květů, mnohem více než známější včely medonosné. Navíc vylétají i v chladném počasí. Hnízdiště v podobě hmyzího hotelu přináší i další výhody než „pouze“ důkladnější opylení květů rostlin. Při správném umístění na zahradu přiláká přirozené hubiče škůdců, například zmíněné slunéčko sedmitečné, které likviduje nežádoucí mšice a červce.

Hmyzí hotel je nejlepší situovat na jih tak, aby návštěvníkům nabízel co nejvíce slunečního záření a hmyz chránil před deštěm a větrem. Dále je vhodné ho umístit do výšky asi 50 centimetrů nad zem a ideálně do těsné blízkosti záhonu s kvetoucími rostlinami. Jeho poloha by se po instalaci neměla měnit.

Podíl hmyzího hotelu na zlepšení vzhledu a funkce zahrady je tedy jasný. Co se týká vzhledu samotného hmyzího hotelu, tak to už je individuální záležitost. Pokud pořídíte kvalitní dřevěný hmyzí hotel, sám o sobě bude vypadat dobře, pohled na na něj „za provozu“ pak už pochopitelně každý ocenit nemusí. Naštěstí téměř vždy existuje možnost ho umístit tak, aby na něj nebylo příliš vidět.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist