https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-u-sluknova-vznikla-nova-naucna-stezka-stezka-u-diveho-muze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

U Šluknova vznikla nová naučná stezka – stezka U Divého muže

14.6.2022 09:25 | PRAHA (ČSOP)
Foto | Kateřina Burešová / ČSOP
Nová naučná stezka s názvem U Divého muže byla dnes slavnostně otevřena veřejnosti. Pojmenovaná je podle divého muže Knauta, který podle pověsti v těchto místech v minulosti řádil. Stezku vybudovali členové základní organizace Českého svazu ochránců přírody při střední lesnické škole Šluknov společně s žáky této školy, a to za finanční podpory generálního partnera Českého svazu ochránců přírody společnosti NET4GAS.
 
Stezka, jejíž začátek naleznete na odbočce cesty od Čítkova mlýna do Šluknova (50.9848008N, 14.4597667E), má celkem tři zastavení. První zastavení se věnuje pověsti o Divém muži, který v dávných dobách žil v místních lesích a děsil obyvatele celého okolí. Upozorňuje také na nedaleký pomníček, blízko kterého dříve stála chata Schweidrichhäusel, ve které se scházel místní pánský spolek.

Foto | Kateřina Burešová / ČSOP

Stezka dále vede až k bývalému žulovému lomu, kde se nachází další zastavení s informační tabulí. Lokalita je zajímavá nejen mineralogicky a geologicky, ale nachází se zde také vzácná fauna a flóra. V nižší úrovni lomu nalezneme populace orchideje prstnatce Fuchsova. V poslední etáži lomu vzniklo jezírko, ve kterém se vyskytuje čolek obecný a další obojživelníci. Podzemní prostory lomu a nedalekého dolu Schweidrich jsou zimovištěm několika druhů chráněných netopýrů: netopýr velký, netopýr Brandtův, netopýr řasnatý, netopýr severní, netopýr ušatý a netopýr vodní.

V lese před prvním zastavením se naučná stezka rozděluje, a pokud se návštěvník rozhodne jít na opačnou stranu než k směrem k lomu, dojde až na Jelení skálu na tzv. Grohmannovu výšinu. Vzhledem k současnému odlesnění smrkových porostů se návštěvníkovi naskytne jedinečný výhled do okolí Šluknova. Takový výhled tu byl naposledy k vidění před 80 lety. K orientaci může využít dřevěnou panoramatickou tabuli.

Foto | Kateřina Burešová / ČSOP

Celková délka trasy tam a zpět je cca 2,5 km. Část cesty je možné absolvovat i s kočárkem. Parkoviště pro návštěvníky je u Čítkova mlýna, případně je možné využít pěší trasu ze zhruba 2 km vzdáleného Šluknova. Na stezce se nacházejí také odpočívadla v podobě laviček.

Naučná stezka vznikla za finanční podpory generálního partnera Českého svazu ochránců přírody, společnosti NET4GAS. Jedná se o sedmou lokalitu otevřenou v rámci programu Blíž přírodě v Ústeckém kraji. Společnost NET4GAS podporuje projekty v oblasti ochrany přírody po celé České republice již šestnáctým rokem.

Bližší informace:
Mgr. Bc. Rudolf Sochor
ZO ČSOP při SLŠ Šluknov
T: 773 040 490
E: sochor@lesnicka-skola.cz

Kateřina Burešová
Kancelář ÚVR ČSOP
T: 731 760 872
E: katerina.buresova@csop.cz

Vojtěch Meravý
NET4GAS, s.r.o.
T: 735 191 108
E: vojtech.meravy@net4gas.cz

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP. Více informací o programu a zpřístupněných lokalitách najdete na www.blizprirode.cz.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist