https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-uhlikova-stopa-jak-ji-duveryhodne-snizovat-a-vyhnout-se-greenwashingu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Uhlíková stopa: jak ji důvěryhodně snižovat a vyhnout se greenwashingu

24.3.2023 11:17
Foto | Matas
České a slovenské společnosti různých velikostí a zaměření se stále častěji zajímají o svou uhlíkovou stopu nebo uhlíkovou stopu svých výrobků. Vede je k tomu kromě kromě snahy připravit se na evropskou legislativu v oblasti ESG a naplnit ambiciózní klimatické cíle svých zahraničních mateřských společností i zájem části zaměstnanců pracovat ve firmách, které se snaží snižovat svou uhlíkovou stopu a tím přispívat k naplnění závazků z Pařížské dohody. Lidé v byznysu tak začínají promítat své občanské postoje do snahy o ochrany klimatu v rámci dopadu činností společností, ve kterých pracují. Oblast uhlíkové stopy je relativně složitá, což vytváří různé nejasné a zmatečné situace a potřebu se v problematice zorientovat.
 
Česká pobočka dánské nevládní organizace Preferred by Nature se již několik let snaží navigovat firemní zákazníky v problematice a poskytuje služby v oblasti verifikace a certifikace uhlíkové stopy, LCA, offsetových možností a také školení. V České republice spolupracuje s několika desítkami společností na řízení jejich uhlíkové stopy. Mezi ně patří například společnosti Komerční banka a.s., Vodní sklo a.s. nebo Finidr s.r.o.

Standard pro řízení uhlíkové stopy

Společnost Preferred by Nature vyvinula program podpory a ověřování řízení uhlíkové stopy (CFM), aby mohla pomoci společnostem, které se snaží zavést důvěryhodná a odpovědná opatření v oblasti ochrany klimatu.

Standard Preferred by Nature Carbon Footprint Management představuje komplexní řešení, které stanoví kroky pro organizace, které se chtějí stát uhlíkově neutrálními a prezentovat se důvěryhodnými prohlášeními o snižování své uhlíkové stopy. V souladu s iniciativou Science Based Targets předpokládá norma snižování uhlíkové stopy alespoň o 4,2% ročně. Platí, že bez snižování nelze kompenzovat. Samozřejmostí je také zahrnutí všech 3 rozsahů emisí. Pokud společnosti (nebo jejich výrobky) požadavky standardu naplňují, mohou v propagaci či přímo na výrobcích používat atraktivní loga CFM.

Program podpory a ověřování CFM je v souladu s mezinárodně uznávanými standardy, jako je GHG protokol, standardy PAS a ISO 14064. Ať už chce organizace systematicky řídit svou uhlíkovou stopu, realizovat snižování emisí skleníkových plynů, své klimatické cíle nebo se orientovat v možnostech kompenzace své uhlíkové stopy, standard nabízí řešení.

Seminář v dubnu

Pro další přenos informací o řízení uhlíkové stopy organizuje Preferred by Nature seminář Uhlíková stopa: jak ji důvěryhodně snižovat a vyhnout se greenwashingu. Ten je určen společnostem působícím v ČR a SR, které mají zájem se dozvědět více o uhlíkové stopě organizací či výrobků, jejich certifikaci nebo možnosti uhlíkové neutrality a offsetování uhlíkové stopy.

Seminář představí:

      - standard CFM pro řízení uhlíkové stopy,
      - jak stanovit a ověřovat uhlíkovou stopu společnosti či produktu,
      - jak snižovat uhlíkovou stopu,
      - jak transparentně komunikovat dosažené úspěchy,
      - jaké jsou možnosti důvěryhodného offsetování uhlíkové stopy.

Akce proběhne v úterý 4. dubna 2023 v prostorách Otevřené zahrady na Údolní 33 v Brně.

Na semináři vystoupí klimatičtí experti Preferred by Nature i externí hosté.

Seminář je zdarma. Občerstvení zajištěno. Z důvodu kapacity omezujeme účast na jednu osobu za organizaci. Seminář poskytne dostatek času na otázky a odpovědi i individuální konzultaci. Zájemci se mohou registrovat zde.

Moravské vinařství přechází na výrobu klimaticky šetrného vína

Jednou ze společností, která se byla certifikována podle ambiciózní normy CFM je vinařství Vinicola s.r.o.. Společnost je rodinná firma působící v oblasti velkoobchodu. Firma obchoduje s víny z Argentiny, Chile, Austrálie, Nového Zélandu, USA a dalších zemí.

Vlastní moravská vína byla poprvé vyrobena v roce 2010 s roční produkcí 10 000 lahví a nyní společnost vyrábí 520 000 lahví ročně. K výrobě kvalitního vína firma používá prémiové hrozny ze všech moravských vinařských podoblastí. Obhospodařuje také 40 ha vlastních vinic.

Extrémní událost

V červnu 2021 poškodilo dosud dosti vzácné a extrémně ničivé tornádo několik obcí v okresech Hodonín a Břeclav v Jihomoravském kraji. Zničující událost vyvolala v místních lidech obavy z možného opakování takové události. Když místní lidé a podniky viděli bezprecedentní škody, které tornádo v oblasti zanechalo, uvědomili si někteří, že musí najít způsoby, jak se s těmito výzvami vypořádat, aniž by to způsobilo další poškození přírody.

Používání hnojiv, pesticidů, využívání půdy, vody, energie a paliv má za následek přibližně 20 % všech emisí skleníkových plynů. A vinařství není výjimkou.

Právě proto se společnost Vinicola rozhodla učinit několik zásadních kroků ke snížení emisí ze své výroby a také přijít s řešeními, jak vyrábět své produkty způsobem šetrnějším ke klimatu.

Společnost začala identifikovat a počítat uhlíkovou stopu v průběhu celého životního cyklu výroby vína. K dosažení toho využila Vinicola certifikaci hospodaření s uhlíkovou stopou (CFM) společnosti Preferred by Nature.

„Certifikace CFM je komplexním řešením pro podniky jakékoli velikosti, které chtějí komunikovat své úsilí a pokrok směrem ke snižování emisí uhlíku a dosahovat klimatických cílů společnosti,“ řekl Michal Rezek, regionální manažer pro strategický rozvoj společnosti Preferred by Nature. .

Opatření ke snižování emisí

V dubnu 2022 se společnost Vinicola rozhodla požádat o certifikaci CFM pro své produkty a přijala strategii snižování emisí uhlíku. Analýza uhlíkové stopy výrobků společnosti ukázala, že 21 % uhlíkových emisí pochází ze skleněných lahví, 32 % souvisí s palivy pro traktory, mechnizaci a služební automobily a asi 15 % vzniklo při zakládání vinice.

Zbytek emisí pochází z nákupu a dopravy vstupních materiálů (kompost a organická hnojiva), dopravy produktů, spotřeby energie, dojíždění zaměstnanců, spotřeby vody, produkce odpadů a tak dále. Pro základní rok 2021 byla vypočtena konečná hodnota 1,85 kg CO2e/ na 1 láhev (0,75 l) vína.

„Společnost musela vypracovat a zveřejnit klimatickou politiku a plán řízení uhlíkové stopy a také se zavázat, že sníží svou uhlíkovou stopu minimálně o 4,2 % ročně, aby tuto certifikaci získala. Naplňování klimatických cílů společnosti se bude dít v rámci ročních kontrolních auditů,“ dodal Michal Rezek.

Vzhledem k tomu, že vinařství v současnosti hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství, není schopno snížit svou uhlíkovou stopu snížením spotřeby minerálních hnojiv a pesticidů, jak by se nabízelo u konvenční produkce.

„Velký potenciál vidíme ve správném návratu zbytkové organické hmoty (odpadu z hroznů a výroby) zpět do půdy. Mechanizace je důležitým aspektem při výrobě vína. Lze nakoupit takovou, která má nižší spotřebu paliva,“ uvedl Karel. Průša junior, spolumajitel a manažer společnosti Vinicola s.r.o.

Víno je nicméně tradičně baleno do skleněných lahví, což je také jeho nevýhoda, pokud jde o redukci uhlíkových emisí. „Ačkoli je sklo recyklovatelný materiál, opakované tavení a výroba má velmi negativní vliv na uhlíkovou stopu,“ vysvětlil Karel Průša.

Na druhou stranu společnost věří, že optimalizace logistického úsilí v celém dodavatelském řetězci vína má velký potenciál. “Dlouhodobá redukce distribučních cest, snahy o skladování a sdílení přepravy, stejně jako přesun k místním dodavatelům surovin, to vše jsou možnosti, na kterých pracujeme,“ řekl Karel Průša.

Certifikováno, ale pokračuje směrem k uhlíkové neutralitě

Michal Rezek předal zástupcům Vinicoly certifikát Carbon Footprint Management.
Michal Rezek předal zástupcům Vinicoly certifikát Carbon Footprint Management.
Zdroj | Preferred by Nature

Aby se společnost stala uhlíkově neutrální do roku 2025, má za cíl vyrábět uhlíkově neutrální produkty prostřednictvím vkládání (insettingu) a kompenzace (offsetování) uhlíkové stopy.

Snížit svou uhlíkovou stopu chce Vinicola především nákupem zelené elektřiny, snížením spotřeby elektřiny a vlastní fotovoltaikou. „Plánujeme maximalizovat využití energie z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil dále Karel Průša jejich plán. Společnost také plánuje lepší logistiku pro hrozny, kompost a další vstupy. Kromě toho se snaží změnit typ láhve, aby byla lehčí.

Velkou část uhlíkové stopy společnosti tvoří doprava hroznů z vinic do zpracovatelských center. „Zrekonstruovali jsme starý výrobní závod, který se nachází hned vedle našich vinic. Ideální by také bylo, kdybychom našli dodavatele surovin a materiálů, kteří se také vydali touto cestou a dodávali uhlíkově neutrální suroviny,“ řekl Karel Průša.

“Gratuluji firmě Vinicola k získání prvního v Česku uděleného certifikátu hospodaření s uhlíkovou stopou CFM v zemědělství”, řekl Michal Rezek.

Dosud byly podle mezinárodního standardu CFM auditovány v ČR společnosti v polygrafii, chemickém průmyslu, gumárenství a finančnictví. V zahraničí zaznamenáváme vzrůstající zájem přicházející z lesnictví a především zemědělství.

„Certifikace CFM je pro nás významnou výhodou a pomáhá nám získat náskok před konkurencí. Je to pro nás také věrohodná ukázka komunikace s našimi zákazníky o našich produktech šetrných ke klimatu. Pevně věřím, že dříve nebo později se z těchto nápadů stane trend – časem by se to mohlo stát i legislativou,“ dodal Karel Průša.

Pro další informace kontaktujte:
Michal Rezek
Regionální ředitel pro strategický rozvoj ve střední a východní Evropě
mrezek@preferredbynature.org
reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist