https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-unipolarni-tranzistor-pouzivate-kazdy-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Unipolární tranzistor používáte každý den

23.2.2022 16:20
Jak jistě víte, tranzistor je v elektrotechnice velmi praktická součástka, která změnila dějiny, ale hlavně samotnou aplikovanou elektrotechniku. Díky této polovodičové součástce mohly vzniknout dnešní minimalizovaná chytrá zařízení včetně velmi výkonných super procesorů. Vždyť každý jednotlivý čip obsahuje hned několik tranzistorů. Velmi rozšířeným podtypem tranzistoru je unipolární tranzistor, který se dále člení například dle izolace řídicí jednotky. Níže se můžete podívat, kde se unipolární tranzistory používají a jak se jednotlivé typy liší.
 

Jak se unipolární tranzistor liší od bipolárního?

Právě na výše uvedeném příkladů více tranzistorů v rámci jednoho čipu, lze krásně demonstrovat rozdíl mezi unipolárním a bipolárním tranzistorem. Bipolární tranzistory totiž kvůli jeho vlastnostem spínání, a hlavně vyzařování tepla nelze integrovat ve větším množství na jediný čip. To je způsobeno tím, že bipolární tranzistor potřebuje ke své funkci výkon do bázového nebo emitorového obvodu. Z toho tedy plyne, že primární veličinou ve vstupním obvodu je proud, který teče buď do báze nebo do emitoru bipolárního tranzistoru. Tím pak vzniká Jouleovo teplo.

Oproti tomu vstupním obvodem unipolárního tranzistoru neteče žádný nebo minimální proud, protože tranzistor je řízen polem, a díky tomu není zatížena součástka Joulovým teplem.

Jaké jsou typy unipolárních tranzistorů?

Unipolární tranzistor tedy je polovodičová součástka, jejíž funkčnost je založena na přechodech P a N, které jsou řízeny polem. Základní označení pro unipolární tranzistory je zkratka FET, která značí skutečnost, že je řízen napětím na řídicí elektrodě, která se značí Gate. Právě označení FET je pak implementováno do všech typů unipolárních tranzistorů, pro jednoduché odlišení. Všechny typy unipolárních tranzistorů naleznete zde https://www.tme.eu/cz/katalog/unipolarni-tranzistory_17.

Tranzistor JFET je tvořen základní destičkou polovodiče jednoho typu, na které je ze dvou stran vytvořena brána z polovodiče opačného typu. Skrze bránu protéká proud. Řídící elektroda označovaná je připojena k oběma polovinám brány.

Mezi základní typy unipolárních tranzistorů patří i MOSFET, které jsou velmi citlivé, protože izolační vrstva je velmi tenká. Tyto unipolární tranzistory jsou hojně používány například v elektromotorech. MOSFET tranzistory se dále dělí na MOSFET s indukovaným kanálem a tranzistory MOSFET s vodivým kanálem.

Další typy unipolárních tranzistorů najedete u specialisty na elektronické součástky tme.eu, který unipolárních tranzistorů nabízí více jak 9 000.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist