https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-usadte-se-na-pohodlne-zidle-at-uz-jste-v-praci-nebo-doma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Usaďte se na pohodlné židle, ať už jste v práci, nebo doma

10.8.2023 09:30
Sedět na nepohodlné nebo nestabilní židli je značně nepříjemné. Pokud jste už měli možnost usednout právě na takovou židli, možná jste také konstatovali, že sedět na ní delší dobu by pro vás bylo nemyslitelné. Často ale přitom sedíme na nekvalitních kancelářských židlích. Nejsou sice „na první dobrou“ nepohodlné, ale neslouží nám tak, jak by měly a mohou mít nepříznivý vliv na naše zdraví.
 

Kancelářské židle pro celodenní sezení

Tak, jako se staráme o výběr kvalitního jídla, které si dáváme, kosmetiky, jež používáme nebo třeba matrace do postele, aby nás ráno nebolelo tělo, i kancelářské židle bychom měli vybírat s ohledem na jejich funkce a materiály, z nichž byly vyrobeny. Na co všechno bychom měli dbát, když chceme osmihodinovou pracovní dobu trávit na kancelářské židli, jež bude dělat maximum pro to, aby se nám sedělo dobře, abychom seděli správně, a naše zdraví tuto činnost odnášelo co nejméně?

Kancelářské křeslo by mělo být výškově nastavitelné. Naše nohy by měly být na zemi, tedy chodidla by se měla dotýkat země tak, aby nedocházelo k přiškrcování žil pod koleny. Pokud se tak děje, nohy nejsou správně prokrveny, a to jim z dlouhodobého hlediska velmi škodí. Mnoho lidí proto používá ke kancelářské židli i nízké stupátko, kus dřevěného trámu, dva – tři balíky kancelářského papíru… cokoli, nač si je možné nohy položit.

Chtějte při výběru také hlavovou opěrku. Nemusí být nastavitelná, ale ať je součástí židle. Je žádoucí moci si hlavu opřít a ulevit krčním svalům.

Správná kancelářská židle se neobejde bez područek. Je dobré, když jsou výškově nebo sklonově nastavitelné, ale není to nutností. Důležité je, abyste si mohli opřít lokty v případě potřeby.

Některé propracované kancelářské židle mají také nastavitelný sklon sedátka, nastavitelnou hloubku sedu tím, že se dá posunout opěradlo dozadu, anebo nastavitelný sklon zádové opěrky.

Kolečka a kancelářská židle

Je dobré se naučit používat kancelářskou židli i k přesunu na kousek vzdálené místo k tiskárně, ke kontejneru s dokumenty, ke stolu kolegy, který potřebuje poradit… Ušetříte si tím spoustu vstávání a sedání denně. To ale vyžaduje mít kvalitní kolečka, která vás bezpečně převezou. Po rovné ploše jezdí dobře menší i větší kolečka. V případě, že je na podlaze koberec, je lepší volit kolečka s větším průměrem. Co se týče středů, kovové jsou lepším předpokladem pro dlouhodobou funkci.

Údržba kancelářské židle

I to, z jakých materiálů je tvořena židle, je důležité. Dobré je volit prodyšném materiály s dobrou možností čištění. Polstrování může být ergonomicky tvarováno, stejně jako židle celkově. Materiály dnes nabízí mnohé, praktická je eko-koženka, kterou otřete, a příp. umazání je pryč. Drtivá většina potahových látek je ale oděru a otěru odolná a výborně se udržují.

Na kvalitní, stabilní, pevné kancelářské židle s dostatečnou nosností, ale také krásné, moderní barové židle, jídelní nebo konferenční židle, se můžete podívat na webových stránkách Hawaj.cz. Budete jistě spokojeni jak s kvalitou zboží, tak s cenou a přístupem obchodu.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist