https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vikendovy-tarif-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Víkendový tarif elektřiny

17.2.2022 13:00
Platíte vysoké účty za elektřinu na chalupě? Přemýšlíte, zda používáte pro vás nejlepší nabídku? Možná je čas skoncovat s tradičním jednozónovým tarifem a přejít na dvouzónový, tzv. víkendový tarif. Co to je?
 

Co je to víkendový tarif?

Víkendový tarif je označovaný jako D61d. V tomto případě se do období s nízkými sazbami za spotřebu energie započítávají i soboty a neděle a někdy i státní svátky. Dvouzónový víkendový tarif elektřiny je tedy obdobou řešení nabízených operátory mobilních sítí – levnější volání v noci a/nebo o víkendu.V závislosti na dodavateli energií se však koncept „levnějšího víkendu“ liší. Víkendový tarif platí zpravidla od pátku od 12.00 do neděle 22.00. Speciální sazby jsou rozděleny na vysoký a nízký tarif.

Využití víkendového tarifu se vyplatí, všem, kteří jsou schopni využít alespoň 30-40 procent denní potřeby energie v levnějších hodinách. Je skutečně ideální nabídkou pro chataře a chalupáře, kterým sníží cenu za elektřinu o víkendu až o 2/3 méně oproti elektřině využívané v průběhu pracovního týdne.

Dvoutarifová sazba umožní čerpat levnější elektřinu

U jednotarifových sazeb zaplatíte stejnou částku za spotřebovanou kWh a je jedno jaký odebíráte během dne proud. U dvoutarifové sazby se naopak střídá čas, kdy je elektřina za výhodnější cenu s časem, kdy se vám naopak elektřina prodraží. Dejte proto pozor na nastavení tarifu v případě, kdy chcete trávit ve své rekreační nemovitosti čas i v průběhu pracovního týdne. Tento pobyt by se vám mohl prodražit.

Pokud chcete trávit na chatě půlku týdne a víkend, i tak se vám může dvoutarifová sazba D61d stále vyplatit. V případě, že chcete na chatě trávit i dobu, kdy více než 70 % spotřeby elektřiny připadá na dobu vysokého tarifu, pak se vám vyplatí ponechat si klasickou sazbu D01d. Zatímco některé tarify jsou vázány na splnění podmínek, tento tarif je přidělován automaticky. Pro tento tarif je však třeba pořídit nový elektroměrový rozvaděč. Stačí požádat vašeho dodavatele elektřiny o využití této sazby. Pozor však, sazbu lze měnit pouze 1x za rok.

Kdy se dvoutarifová sazba vyplatí?

Jak jsme již zmínili, víkendový tarif běží v nízké sazbě od pátku do neděle. Vyplatí se zejména těm, kdo nemají na své chatě či chalupě žádné energeticky náročné přístroje, jako je například bojler či přímotop.

Změna energetického tarifu a jeho přizpůsobení individuálním potřebám obyvatel dané chaty či chalupy může přispět k úsporám v domácím rozpočtu. Jde tedy o jednoduchý způsob, jak snížit účty za elektřinu v případě, že chatu využíváte jen o víkendech, což je mimořádně cenné zejména v době, kdy ceny elektřiny prudce rostou. Vždy je potřeba mít promyšleno, jak bude rekreační objekt využíván a podle toho se rozhodnout pro správný tarif.

Ušetřit lze i na chatě či chalupě

Ušetřit za elektřinu na chatě nebo chalupě můžete zaprvé již zmíněnou víkendovou sazbou a zadruhé lze šetřit stejně jako v domácnosti. To znamená využívat všude, kde to jde úsporné žárovky, ale i moderní úsporné spotřebiče. Stará pračka po babičce odložená právě na chalupu vám tuto službu rozhodně neprokáže. Vždy když odjíždíte, vypněte všechny spotřebiče ze zásuvky. Nabíječky a další přístroje ve stand-by režimu vypínejte ze zásuvky vždy. Ušetříte ročně minimálně 500 Kč.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist