https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vlci-na-hranicich-do-kin-vstupuje-novy-dokument-o-navratu-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vlci na hranicích: Do kin vstupuje nový dokument o návratu vlků

2.6.2021 07:36
Foto | Petr Racecha
Do české přírody se po 250 letech vracejí vlci a s nadějí pro českou přírodu sebou přinášejí i strach. Vlci na hranicích vypráví příběh české společnosti, kterou jejich návrat rozděluje. Nový dokumentární film Martina Páva sleduje příběhy lidí z Broumovska, které návrat vlků ovlivnil nejvíce. Snímek vstupuje do českých kin od 3. června.
 

Od roku 2016 se po příchodu vlků začaly v médiích objevovat zprávy o útocích na zemědělská zvířata farmářů. Ohlasy na návrat vlků jsou dodnes různé, plné emocí a hádek o jejich další osud. Na jedné straně jsou lidé, kteří v nich vidí naději a chtějí je chránit, na straně druhé pak vlci mají své odpůrce, kteří tvrdí, že už do naší přírody nepatří.

A právě první protesty farmářů, o kterých jsme se začali dozvídat z médií, se staly prvním impulsem k natočení filmu. „Všude hořela všeobjímající debata, jestli jsme my Evropané schopni čelit příchodu něčeho nového a neznámého. Mluvili jsme o změně, ale nedokázali si představit, jaká bude. A do této atmosféry jsem měl pocit, že návrat vlků přesně zapadá,“ popisuje vznik filmu režisér Martin Páv.

Foto | Petr Racecha

Snímek Vlci na hranicích portrétuje dění právě na Broumovsku, kam se v roce 2016 po dvou stech letech vrátila první smečka. Jejich populace začala výrazně zasahovat do života místních obyvatel a drancovat stáda farmářů. Režisér sleduje celkem pět protagonistů přímo z Broumovska s různými postoji k životu i k vlkům. Zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit.

„V kouzelné broumovské krajině se odehrává konkrétní lokální a současně obrovsky důležitý a archetypální konflikt: člověk vs. příroda. Zatímco farmářka Lenka přistupuje ke krajině tak, aby nasytila sebe, své děti a pár dalších známých, velkostatkář Jan má velké hospodářství, kterým sytí velké množství lidí, nás v Praze nevyjímaje. Do prvního příběhu vlk zapadá, do druhého ne. Jen těžko se hledat kompromis,“ říká k tématu filmu režisér Martin Páv, jenž na sebe v roce 2018 upozornil ceněným dokumentem Kibera: Příběh slumu.

Foto | Petr Racecha

Návratu vlků a sporům, které s sebou přinesly, se věnuje dokumentární film Martina Páva Vlci na hranicích. Po uvedení na MFDF Ji.hlava, kde získal Zvláštní uznání poroty, a po předpremiérách v rámci festivalu Jeden svět vstupuje film do českých kin od 3. června. Důležitou součástí uvedení filmu budou i projekce doprovázené debatou se zástupci obou táborů.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist