https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vyjarnete-se-s-nasi-prirodou-2-19
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vyjarněte se s Naší přírodou 2/19

29.4.2019 15:11 (Naše příroda)
V posledních letech nás opakovaně sužují sucha1, doprovázená pylovou kalamitou.
V posledních letech nás opakovaně sužují sucha1, doprovázená pylovou kalamitou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Říha / Naše příroda
Sluneční paprsky vytáhly ze svých nor a pelechů nejen zimní spáče, ale i nás, co těmto spáčům závidíme, zatímco musíme do práce a do školy i při sněhových kalamitách. Místo sněhových však na nás teď venku číhají kalamity pylové. Proč tomu tak je a co se na jaře s rostlinami vlastně děje si přečtěte v právě vycházejícím čísle Naší přírody. Mimo to se v něm seznámíte s našimi strakapoudy, s malými motýly, které často přehlédneme, se životem kolem řeky Bečvy, podíváte se nejen za medvědy do hlubin kráteru Poľany, a nebo také s včelkami do úlu. Přejeme vám příjemné jarní čtení.
 

Obsah čísla 2/19

Záplava květů a oblaka pylu / Alena Říhová
Pylová oblaka leckdo oplaká / Alena Říhová
Znáte naše strakapoudy? / Tomáš Chvojka
Motýli, které snadno přehlédnete / Hana a Vladimír Motyčkovi
Utajený život kousek za cestou / Veronika Trávníčková
Opeření vystěhovalci: „kachny“ / Tomáš Grim
Šedé zlato z Jeseníků / Rostislav Poláček
Do hlubin kráteru Poľany / Martin Janoška
V medvědím ráji / Martin Košek
Hatěná stezka ze 13. století / Ivan Bartoš
Sladké včelí tajemství / Monika Tošenovská, Monika Vraštilová
Šargoun – součást Domu přírody Litovelského Pomoraví / Monika Tošenovská, Přemysl Heralt

Záplava květů a oblaka pylu

Nedávno se ohlásilo astronomické jaro, ale kdoví, zda se toho pravého letos vůbec dočkáme… Ačkoliv podnebí patří k nejdynamičtějším složkám přírody, poslední dobou se nám očividně zbláznilo. Nepředvídatelně se mění, a tak staré pranostiky už dávno neplatí. Namísto zaběhlého¨ koloběhu čtyř ročních období s typickým počasím nás co chvíli překvapují jeho extrémní výkyvy, zejména ničivé povodně a sucha. Není divu, že následky na sebe nenechaly dlouho čekat. V posledních letech nás opakovaně sužují sucha, doprovázená pylovou kalamitou.

Motýli, které snadno přehlédnete

Motýli bývají často označováni jako klenoty naší přírody a krásu jejich křídel opěvují básníci i prozaici a své umění jim často věnují i význační malíři. Jejich pozornost se však upírá především k motýlům denním, které bychom mohli – zůstaneme-li u přirovnání ke klenotům – srovnávat s diadémy či briliantovými náhrdelníky. V naší přírodě však žije daleko více motýlů, které lze přirovnat spíš k drobným surovým granátkům, které můžeme po dešti nalézt v ornici v Českém středohoří. Z celkového množství asi 3 500 druhů motýlů, které u nás byly dosud zjištěny, jich totiž téměř 2 200 patří mezi tzv. mikrolepidoptery, tedy motýlky drobné, kterých si obvykle v přírodě ani nevšimneme. Přitom mezi ně patří řada druhů, které mají značný hospodářský význam, protože jejich housenky působí citelné škody na uskladněných zásobách potravin a surovin (zavíječi, moli) nebo na porostech hospodářsky využívaných rostlin (obaleči, předivky).

Šedé zlato z Jeseníků

… jednou jsi dole, jednou nahoře… zpívali Voskovec s Werichem ve známé Ježkově písni Život je jen náhoda. Podobně by si mohla pobrukovat i ONA. Jednou leží dole, pod (příp. i nad) zemským povrchem, následně se nechá nahoře olizovat slunečními paprsky třeba na střeše Národního divadla. Řeč je o pokrývačské břidlici.


reklama

Vendula Pávková
Autorka pracuje pro časopis Naše příroda.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist