https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vyplati-se-vam-investice-do-fotovoltaiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vyplatí se vám investice do fotovoltaiky?

22.6.2021 14:39
Zdroj | Pixabay
Láká vás představa vlastního zdroje energie, který bude navíc šetrný k životnímu prostředí? Než se rozhodnete investovat do solárních panelů, dobře si spočítejte, zda se vám fotovoltaika skutečně vyplatí.
 
Vysoká cena elektřiny může být jedním z důvodů, proč se lidé obracejí k fotovoltaikám. Úspora ale není vždy zaručena.

Jak zjistit, zda se vám fotovoltaika vyplatí?

Prosté porovnání vstupní investice s cenou energií může být zavádějící. Hlavním ukazatelem je, jak efektivně dokážete vyrobenou energii zužitkovat.

Některé domácnosti využijí téměř vše, co jim fotovoltaika vyrobí. Takových je ale málo. Smysl má, pokud spotřebujete 70 a více % vyrobené energie, jestliže se však dostanete pouze na 20 či 30 %, pak rozhodně nelze hovořit o efektivním využití. Proto je důležité si předem rozmyslet, k čemu všemu budete energii ze solárních panelů využívat. Může to být například:

      • provoz elektrických spotřebičů,
      • topení,
      • ohřev vody,
      • ohřev bazénu,
      • nabíjení auta.

Faktory ovlivňující účinnost solárních panelů

Aby se vám investice vyplatila, měli byste mít možnost zajistit dostatečnou účinnost fotovoltaické elektrárny. Faktorů, které ji ovlivňují, je hned několik.

Orientace střechy

Účinnost solárních panelů se odvíjí od jejich umístění. Většina lidí volí instalaci na střechu. V takovém případě je důležité, aby byla orientovaná na jih a nebyla ve stínu.

Údržba

Velký vliv na účinnost solárních panelů má jejich čistota. Sníh, prach a další znečištění, které bude pokrývat plochu panelu, výrazně sníží celkový výkon vaší domácí elektrárny. Proto je žádoucí, abyste měli střechu dobře přístupnou, a mohli tak panely pravidelně udržovat.

Než se k pořízení fotovoltaiky definitivně rozhodnete, podívejte se, jaká bude cena elektřiny za kWh v letošním roce. Možná ušetříte i bez solárních panelů.


reklama


reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist