https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zabal-to-s-ohledem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zabal to s ohledem

19.11.2021 14:45
Přemýšleli jste někdy o tom, zda to, co zabalíte, je či není ekologické? Ekologie v oblasti obalových materiálů je čím dál tím více řešený problém. Jak by také ne, vždyť jde o naši planetu. Otázkou už nezůstává jen to, zda je něco ekologického, ale jestli je to také udržitelné. Zkrátka a dobře, je správné přemýšlet nad každým obalovým materiálem, který použijeme. Obzvlášť s možnostmi, které dnes máme. Možnostmi, které nám dávají na výběr, jestli budeme ohleduplní či nikoli.
 

Recyklace

Recyklace je pojem, který je v dnešní době známý úplně každému. V České republice recykluje použité obaly více jak 60 % domácností, což je samozřejmě dobře. Důležité je nejen správně recyklovat, ale uvažovat o udržitelnosti samotného obalu. Co to vlastně znamená? Zjednodušeně řečeno, jedná se o takový obal, který je stále využívaný nad rámec samotné recyklace, a tudíž snižuje dopad na životní prostředí jako takové.

Znovu použitelnost obalů, které jsou navíc recyklovatelné, je nejlepší volbou, jak zanechat nejmenší negativní ekologickou stopu v našem systému. Nejefektivnějším způsobem, jak toto zajistit, je zavedení oběhové ekonomiky obalů, kde je budeme jednoduše zálohovat. Vy si koupíte zboží a zaplatíte lehce navýšenou cenu. Ta částka se vám vrátí zpět při vrácení obalu. Zní to jednoduše? S lahvemi od piva to funguje, tak proč ne i se zbytkem obalů?

Přirozeně rozložitelné obaly

Pokud chcete věci balit s největším ohledem, ideální jsou samozřejmě recyklovatelné papírové obaly včetně papírových pásek. Tím nikdy nic nezkazíte a vaše svědomí může klidně spát. Další kategorií jsou obaly, které jsou v přírodě přirozeně rozložitelné. Kromě papíru, který sem bez pochyby patří, jsou i další možnosti, jako rozložitelné textilie nebo i různé výplně. Například malé kuličky Flo-Pak BIO, které se vyrábí z kukuřičného škrobu.

A samozřejmě tu jsou obaly opakovaně použitelné a rozložitelné zároveň. To je nejlepší volba, kterou můžete pro planetu udělat. Kromě papírových či textilních tašek sem patří i kartonové krabice, nebo také různé výplně jako vzduchové polštářky. Vždy je důležité se u každé volby zamyslet, jestli to nejde udělat jinak a lépe. Lépe pro naši planetu, lépe pro nás všechny.

Další články naleznete zde.

Ekologické obaly můžete nakoupit zde.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist