https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ze-zivota-sov-online
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ze života sov online

28.4.2023 15:18 | PRAHA (ČSOP)
Ochránci přírody z Břeclavi letos již šestým rokem zajišťují přímý přenos hnízdění kalousů ušatých, jedné z našich běžných sov. Použití kamery s nočním viděním umožňuje veřejnosti přes www.budkyonline.cz nahlížet do jejich hnízda i v noci. Byla tak zaznamenána řada zajímavých událostí, ty nejzajímavější situace z hnízdění jsou na tomto webu zveřejněny i na krátkých videozáznamech.
 

Český svaz ochránců přírody z Břeclavi zprostředkovává veřejnosti rodinný život kalousů ušatých minutu po minutě. A tento přenos odhaluje tušené i netušené skutečnosti. Například že občas žije samice hned se dvěma samci, či že jim chodí krást do hnízda potravu jiná sova – puštík obecný. Každý rok sledování přináší nová překvapení. Hned na začátku sezóny je to napínavé, zda si vůbec kalousi budku s kamerami vyberou a zahnízdí v ní. Je to jen a jen na nich. Naštěstí jim kalousi zatím vždy zachovali přízeň. Letošní pár je pravděpodobně stejný jako ten loňský, ale to není pravidlem. V letošním roce kalousi zareagovali na nárůst početnosti jejich hlavní potravy, hrabošů polních. Samice snesla hned sedm vajec, ze kterých ale zůstalo nakonec jen pět mláďat. V této době mláďata rychle dospívají a brzy opustí budku. Je ovšem možné, a v minulosti se to už jednou stalo, že pár stihne zahnízdit letos znovu.

Kalousi podobně jako další druhy sov snášejí vajíčka ve dvoudenních intervalech a samice snůšku zahřívá už od prvního z nich. Mláďata se proto líhnou postupně a mezi nejstarším a nejmladším je několikadenní věkový rozdíl. Starší mláďata mají v růstu náskok a přinesenou potravu si uzurpují pro sebe. Na ty dvě nejmladší se jí pravděpodobně nedostávalo dost, a proto uhynula. I mezi sourozenci zde probíhá tvrdý přírodní výběr. Zajímavé bylo, že ze začátku hnízdění nosil samec do budky myšice lesní. Od doby, kdy se zazelenaly louky a na poli vyrašilo obilí, převládli v potravě hraboši polní. Kalousi ale ukázali, že jsou schopni zdolat i větší kořist, například mladého potkana. Dokazují nám tak, že mohou významně snižovat stavy hlodavců a fungovat jako přirozená biologická ochrana polních kultur.

Ochránci věří, že hnízdění dospěje do úspěšného konce a mláďata v pořádku vyletí. Cílem jejich online vysílání však je prezentovat přírodu takovou jaká je, tedy i s případnými negativními situacemi. Těmi může být například úhyn mláďat po pozření otrávených hlodavců nebo vyplenění hnízda kunou.

Zajištění přímého přenosu z hnízdění kalousů ušatých podpořil národní program Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity. Generálním partnerem tohoto programu jsou Lesy České republiky, s. p. Program je dále podporován Ministerstvem životního prostředí ČR, Nadačním fondem Veolia, Nadací Ivana Dejmala a společnostmi Billa a NET4GAS.

Záběry z hnízdění je možné shlédnout na odkaze www.budkyonline.cz.
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist