https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zero-waste-doma-i-v-kancelari-usetrite-nejen-finance
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zero waste doma i v kanceláři? Ušetříte nejen finance!

1.4.2022 10:13
Zero waste je životní styl, který se dá dlouhodobě udržet. Má nespočet výhod pro vás, domácnost, ale i finanční rozpočet. Tou největší je ochrana životního prostředí. Jak začít? V jakých oblastech zero waste využijete?
 
Zero waste si můžete představit jako nulový odpad. Klepete si na čelo a říkáte si, jak to udělat? Nebojte se, nemusíte se hned stát mistrem oblasti. Klíčové je... začít. Malé kroky vám pomohou dokázat velké věci. Jak eliminovat zbytečný odpad a chránit tak přírodu? A dá se i ušetřit? Máme pro vás konkrétní tipy nejen pro váš domov.

Zamyslete se nad tím, co nakupujete

Nákup potravin, drogerie, textilu, elektroniky. Někdy nakupujete fyzicky v obchodech, jindy na e-shopech. Už představa toho, kolik jste toho za poslední měsíc pořídili, může být zajímavá. Kolik z nakoupených věcí bylo zabaleno v plastech? Kolik z obalů není možné recyklovat? Cílem je hledat cesty, jak to udělat jinak. Má váš oblíbený e-shop nabídku ekologického balení? Najdete poblíž bydliště krámek bez obalů? A opravdu potřebujete všechny ty věci? Nahraďte šampon v plastové lahvi za ten tuhý, který je ke všemu přírodní. Kuchyň vybavte dózami – bude uspořádaná a vy tak můžete nakupovat velká ekonomická balení surovin. Nezapomínejte – každý krok se počítá. Nemusíte hned začít se všemi možnostmi. Zkuste to postupně.

Třídíte odpad? Začněte, budete mít přehled

Ne každý třídí odpad. Pokud jste ještě nezačali, máte možnost. Díky košům na jednotlivé druhy odpadů budete mít přehled, jaké množství jednotlivých druhů produkujete doma. To stejné platí pro kancelář. Možná jste si dosud ani neuvědomili, jak moc obalových materiálů týdně spotřebujete. Právě přehled vám pomůže snižovat množství.

TIP: Odpadkové pytle do koše mohou být vyráběny také z materiálů, které je možné recyklovat nebo kompostovat. Zajímejte se o to, co nakupujete, ve vaší drogerii.

Vybavení do práce? Jde to i ekologicky

A co home office či podnikání? I pro kancelář se může hodit přemýšlet ekologicky. Taky tady platí, že je možné nakupovat ekonomická balení potřeb. A nejen to. Ne každý ví, jakým způsobem vybavit kancelář – věděli jste například, že můžete využít výkup použitých prázdných tonerů? Tonery totiž nepatří do odpadu – někteří prodejce je vykupují, aby je po renovaci opět nabídli jako alternativní tonery či repasované tonery. Za výkup tonerů dokonce zákazníci získávají peníze či slevu na pořízení dalších náplní do tiskárny. I při práci či podnikání tak můžete využít cirkulární ekonomiku. Při tisku je však více možností, jak šetřit peníze a životní prostředí. U samotného tisku je dobré přemýšlet, zda je nutný. Nezapomeňte u všech přístrojů, které potřebujete pro práci, využívat úsporný režim.

A jak vlastně recyklovat elektroniku? Nejprve ji můžete nabídnout potřebným, tu nefunkční však nikdy nevyhazujte do běžných kontejnerů – využijte speciální kontejnery a sběrná místa, o jejichž umístění informuje obec.

TIP: Pokud už potřebujete tisknout, tiskněte oboustranně a využívejte šetrná ekonomická písma.

Čas pustit se do úklidu

A náš poslední tip? Vrhněte se na jarní úklid a protřiďte domácnost. Když se obklopíte jen potřebnými věcmi a tím, co vám dělá radost, vaše domácnost a kancelář budou příjemnějším, vzdušnějším a čistějším prostředím. Minimalismus jde často ruku v ruce se směrem zero waste. Nechcete se vrhat na úklid naráz? Jestli nemáte čas, rozhodněte se vyřadit alespoň jednu nepotřebnou věc denně. A protože odpady je dobré eliminovat, zkuste věc nabídnout k užitku ostatním. Kdo ví, třeba se najde někdo, komu poslouží. Méně mít, více žít – to znamená i méně potřebovat.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist