https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zimni-turistika-proc-se-pesi-turistika-v-zime-vyplati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zimní turistika - proč se pěší turistika v zimě vyplatí

18.11.2022 12:12
Zima se rychle blíží. V nejvyšších polohách hor již nejednou sněžilo a brzy se sníh dostane i do nižších poloh. Stojí za to prozatím přerušit naše turistické aktivity? Rozhodně ne! Kdo jednou zažil zimní turistiku, určitě se k ní bude vracet každou zimu. Zimní turistické stezky mohou vypadat úplně jinak než ty letní, a tak můžeme zdánlivě známé prostředí objevovat znovu.
 

V zimě si každý výlet dobře naplánujte

V létě je mnoho výletů spontánních. Stačí malý batoh, láhev s vodou a můžete vyrazit na stezku. V zimě se tento bezstarostný přístup může velmi rychle obrátit proti nám. Nečekané změny počasí, rychlé stmívání, často obtížná navigace nebo prostě nízké teploty znamenají, že každá cesta by měla být pečlivě naplánována. Tímto způsobem lze předejít nepříjemným překvapením v terénu.

Při zimních výletech hraje důležitou roli vhodné oblečení a obuv. Bez nich nemá smysl vycházet z domu. Těmi botami nemyslím obuv pro výstupy na himálajské vrcholy. Na nenáročné turistické stezky nebo lesní cesty stačí třeba zimní boty Merrell. Jedná se o zateplené modely s mírně vyšším svrškem, který poskytne nohám tepelný komfort a zároveň zabrání vniknutí sněhu dovnitř bot. Podrážky vyrobené ze speciální gumové směsi zajišťují lepší přilnavost na sněhu. Na jednodušších trasách jsou velmi oblíbené také sněhule.

Stejně důležité jako obuv je i oblečení. Musí poskytovat dostatečnou izolaci a účinně chránit před sněhem a studeným větrem. Zároveň nesmí být příliš silná, aby vám při túře nebylo příliš horko. Takzvané vrstvení oblečení se používá již mnoho let. První vrstvou je termoprádlo, které je v přímém kontaktu s pokožkou a mělo by zaručit tepelný komfort a zároveň rychle odvádět vlhkost ven. Druhou vrstvou je mírně hřejivá mikina. Může to být klasická fleecová mikina nebo mikina z moderních technických materiálů. Třetí vrstvou je svrchní bunda. Dámská nebo pánská bunda The North Face na zimu splní svou úlohu dokonale. Americká značka nabízí širokou škálu turistických modelů speciálně vyrobených pro turistiku na zasněžených stezkách.

Předvídejte dopředu

V zimě je mnohem snazší zabloudit i v nenáročném terénu nebo přecenit vlastní síly. Proto bychom měli být při zimních výletech vždy připraveni na překvapení. Hodit se bude termoska s horkým čajem, svačina, čelovka pro případ, že byste se museli vrátit po setmění, nebo teplejší oblečení pro případ, že by se počasí zhoršilo. Kam to všechno dát? Nejlepší volbou je turistický batoh. Jedná se o nezbytnou součást výbavy každého zimního turisty. Kromě výše uvedených věcí se do něj vejdou také náhradní rukavice, turistické nesmeky a hole. S tímto vybavením můžete snadno vyrazit na několikahodinové výlety po zimních stezkách.

Pokud však hodláte vyrazit do vyšších hor v zimě, budete potřebovat mnohem více vybavení, které najdete pouze v dobrém outdoorovém obchodě. Potřebujete cepín, mačky, přilbu a hlavně spoustu zkušeností, ale to je téma na jiný článek.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist