https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zprijemnete-si-advent-s-nasi-prirodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zpříjemněte si advent s Naší přírodou

4.12.2019 12:47 | PRAHA (Naše příroda)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Janoška / Naše příroda
Až vás zima zažene za kamna, nezapomeňte si s sebou vzít i poslední letošní číslo Naší přírody. Dozvíte se, jak dopadla letošní fotosoutěž, v mrazivém počasí se aspoň trošku zahřejete s jasoněm při putování českou krajinou, na zimní výlet se vydáte do krkonošské tundry. Uzavírá se seriál o opeřených vystěhovalcích, přečíst si můžete i o neuvěřitelné rozmanitosti spermií v živočišné říši, a nebo si s dětmi užít hravý článek o počasí. Přejeme příjemné adventní čtení.
 

Obsah čísla 6/19

Co potkáte na zahradě I. / Hana a Vladimír Motyčkovi
Jasoní odysea při putování českou krajinou / Alois Pavlíčko
Proměny ptačí migrace / Alena Říhová
Fakultativní migranti: sojka obecná / Alena Říhová
Neuvěřitelná rozmanitost spermií v živočišné říši / Eliana Pintus, Martin Kadlec
Opeření vystěhovalci: ostatní pěvci / Tomáš Grim
Divoké vody na moravsko-slezské hranici / Jakub Hloušek
Černohorskou rozsochou do zimní krkonošské tundry / Martin Janoška
Výsledky letošní fotosoutěže
Libocké mokřady / Jan Moravec
V mrazivém království / Denisa Mikešová
Proměnlivé, pestré, překvapivé – to je počasí / Monika Tošenovská, Monika Vraštilová

Černohorskou rozsochou do zimní krkonošské tundry

Krkonošská tundra bývá nejvíce skloňovaná v souvislosti se vzácnou květenou. Svou pravou nehostinnou a mrazivou tvař však získává především v zimě, kdy ji aspoň na jednu třetinu roku pokryje až dvoumetrový sněhový příkrov. Do bílých zasněžených pláni, které jako jediné v Česku připomínají skutečné polární oblasti, vede překrásná cesta krkonošskou rozsochou z Černé hory.
Zlatohlávek zlatý
Zlatohlávek zlatý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hana a Vladimír Motyčkovi / Naše příroda

Co potkáte na zahradě 1.

Jistě se všichni shodneme na tom, že zahrady jsou různé. Jinak vypadá zámecká zahrada přecházející postupně anglickým parkem ve volnou krajinu, jinak městská předzahrádka s několika trsy pečlivě ošetřovaných trvalek, jinak klášterní zahrada plna léčivých bylin a úplně jiná je zahrada v satelitním městečku s bazénem plným chlorované vody a „anglickým“ trávníkem zastřiženým přesně na 2,5 cm.

Jiná je i zahrada za venkovskou usedlosti, na kterou navazuje starý sad, často se stoletými hrušněmi a věkovitými lískami. A jinak vypadá i zahrada v zahrádkářské kolonii, kde se její majitele snaží vypěstovat co nejvíce zeleniny a ovoce, aby nebyli odkázáni na produkty dovážené do supermarketů často přes polovinu světa. Výčet druhů zahrad není pochopitelně ani zdaleka úplný, ale přes všechny rozdíly mají jedno společné – kromě jejich majitelů v nich žije nepřeberné množství živých tvorů, často od lidských partnerů nenáviděných a všemi dostupnými prostředky hubených, jindy tolerovaných a v některých případech dokonce hýčkaných. Všichni bez rozdílu jsou však nesmírně zajímaví a stoji za to se s nimi seznámit blíže.

Sojka obecná
Sojka obecná
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Říha / Naše příroda

Fakultativní migranti: sojka obecná

Přestože mnoho ptáků každoročně podniká typicky podzimní a jarní tah, řízený biologickými hodinami, někteří opeřenci migruji nepravidelně v důsledku nepříznivých podmínek. Vycestovat je nejčastěji přinutí nedostatek potravy. A ačkoliv mnozí se za ní pachtí celoročně, často se objevuji jako (ne)čekaná vánoční nadílka. Kdoví, kdo z nich nás překvapí letos?



reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist