https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zvoni-spalovacim-motorum-hrana-tesla-a-dalsi-elektromobily-pravdepodobne-ovladnou-automobilovy-trh-drive-nez-se-cekalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zvoní spalovacím motorům hrana? Tesla a další elektromobily pravděpodobně ovládnou automobilový trh dříve, než se čekalo

16.7.2021 14:19 (Finex.cz)
Je velmi pravděpodobné, že v nadcházejících desetiletích se začne prodávat mnohem více elektromobilů, což je dobrá zpráva nejenom pro Teslu, ale také pro celou řadu dalších výrobců elektromobilů.
 
V polovině června zveřejnil analytik společnosti Piper Sandler, Alexander Potter, velmi podrobnou prognózu prodeje elektromobilů až do roku 2040. Předpovídá v ní objemy prodejů a budoucí tržní podíly téměř všech významných výrobců automobilů na světě. Co z prognózy vyplývá?

"Posledních několik měsíců jsme strávili sestavováním prognózy prodeje bateriových elektromobilů (BEV) podle jednotlivých značek a regionů," píše analytik. „Do budoucna předpovídáme, že do roku 2030 bude podíl elektrických vozidel na prodejích nových automobilů 45 % a do roku 2040 94 %.“ Potter a jeho tým tak věří, že globální automobilový průmysl elektromobily téměř ovládnou už za 19 let. Budou naše děti nakupovat výhradně elektromobily?

Řadu z nás může potěšit informace, že se v čele žebříčku tržních podílů nachází Volkswagen nikoliv Tesla. Potter předpovídá, že Volkswagen v roce 2040 prodá přibližně 9,2 milionu elektromobilů, což by představovalo 11,4 % z celkového počtu prodaných elektromobilů na světě.

Investoři do společnosti Tesla se však nemusí nutně znepokojovat. Potter věští i Tesle světlou budoucnost a stále doporučuje nadšencům do elektromobility do Muskovi automobilky investovat, když odhaduje, že by se mohla v budoucnu cena akcií Tesla pohybovat někde okolo 1 200 dolarů, což oceňuje současného lídra EV prostoru na více než 1 bilion dolarů. Analytik předpovídá, že v roce 2040 bude mít Tesla 10,1% podíl na trhu a ročně prodá přibližně 8,2 milionu vozidel. V roce 2020 se přitom Tesle podařilo prodat „pouze“ 499 550 vozidel.

Na čí úkor získá Volkswagen tak masivní tržní podíl?

Prognóza EV trhu obsahuje řadu zajímavých dat a také poměrně překvapivé závěry. Očekává se, že nově začínající výrobci elektromobilů jako skupina získají 11 % trhu. Čínské NIO však bude mít v roce 2040 podle Potterových výpočtů nižší než 1% podíl na trhu. To by bylo jistě pro investory, kteří nyní nakupují akcie NIO jako alternativu k Tesle zklamáním.

Ve skutečnosti se očekává, že společnosti NIO, XPeng, a Li Auto – jejichž současná souhrnná hodnota činí přibližně 130 miliard dolarů – prodají v roce 2040 dohromady „pouze“ 2,1 milionu elektromobilů. To je asi třetina Potterem předpokládaných prodejů General Motors, které je momentálně ohodnoceno na přibližně 86 miliard dolarů. Analytik zároveň předpokládá, že se General Motors i další americké automobilce – Fordu – podaří udržet své současné podíly na světovém trhu s automobily – za předpokladu, že zvládnou přechod na elektromobilitu.

Tržní podíl Toyoty by se naopak měl do roku 2040 propadnout ze současných 11 % na 4,3 %. Japonská automobilka se na rozdíl od svého domácího konkurenta Hondy zatím nepřipojila k rostoucímu seznamu výrobců vozů, kteří se chystají používat výhradně elektrický pohon. Honda by tohoto cíle přitom ráda dosáhla do roku 2040, kdy by chtěla zcela ukončit prodej automobilů se spalovacím motorem.

Do roku 2025 by pak elektromobily mohly získat až 18% podíl na celosvětovém prodeji vozidel. Přibližně před rokem se přitom odhady analytiků blížily 10 %. Odvětví elektromobilů tak čeká v příštích několika letech velký růst.

Podle Ernst & Young nastane nadvláda elektromobilů v roce 2033

Zpráva společnosti Ernst & Young uvádí, že globální nadvláda elektromobilů nastane do roku 2033 – budou tvořit více než 50 % všech prodaných vozů. Studie poradenské společnosti uvádí, že prodej elektromobilů do 12 let překoná prodeje spalovacích motorů v Evropě, Číně a USA, tedy na třech největších automobilových trzích na světě. Do roku 2045 by měl prodej vozů se spalovacím motorem klesnout na méně než 1 %.

USA podle E&Y zaostává v oblasti elektromobility za ostatními předními světovými trhy, protože během vlády prezidenta Donalda Trumpa došlo ke zmírnění ekologických předpisů týkajících se spalovacích motorů. Od lednového nástupu do funkce se však prezident Joe Biden znovu připojil k Pařížské klimatické dohodě a navrhl vynaložit 174 miliard dolarů na urychlení přechodu na elektromobily, včetně instalace půl milionu dobíjecích stanic po celé zemi.

To pomůže urychlit masovou adaptaci elektromobilů v USA, která se již nyní projevuje v poptávce spotřebitelů po takových vozech, jako je velmi populární Model 3 společnosti Tesla, i modelech od tradičních výrobců automobilů, jako je bateriový nákladní automobil Hummer, pickup Silverado společnosti General Motors a pickup F-150 Lightning značky Ford.

Kdo bude nakonec vítězem EV závodu?

Kdo myslíte, že má největší předpoklady uspět v závodu o vítěze elektromobility? Bude to Tesla, která bude těžit z boomu v USA, narážející na své produkční kapacity? Nebo snad některý z jejich tradičních domácích konkurentů jako General Motors nebo Ford?

Nebo se nakonec budou nejvíce smát ve Volkswagenu, jehož vedení oznámilo masivní investice do elektromobility. Vlastník Škoda Auto má podle všeho zatím velké problémy se softwarem, jakmile se mu podaří tyto nedostatky vyřešit a vybuduje dostatečné kapacity pro výrobu baterií, bude německá automobilka připravena na masivní výrobu elektromobilů.

Připravil: Finex.cz


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist