https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peskov-ruske-uhli-urcene-pro-eu-je-mozne-presmerovat-na-jine-trhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peskov: Ruské uhlí určené pro EU je možné přesměrovat na jiné trhy

11.4.2022 02:01 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po uhlí je vysoká poptávka a ruské uhlí, které mělo zamířit do Evropy, bude přesměrováno na jiné trhy, pokud ho země Evropské unie odmítnou. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
 

EU minulý týden formálně přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Na jeho základě od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí, ale také dřeva, chemikálií a dalších produktů.

Zákaz dovozu uhlí bude plně platit od druhého srpnového týdne. Od pátku ale nelze podepisovat žádné nové kontrakty. Uhlí je podle Peskova stále velmi žádanou komoditou a není problém, až Evropa ukončí jeho dovoz, přesměrovat toky uhlí na alternativní trhy.

Podle údajů ruského ministerstva pro energetiku Rusko loni vyvezlo 223 milionů tun uhlí. Evropa měla na celkovém vývozu podíl 22 procent, celkem dostala 48,7 milionu tun.

Ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov na sociálních sítích uvedl, že rozhodnutí evropských zemí opustit ruské uhlí se obrátí proti nim. Očekává, že proces nahrazení dodávek uhlí z Moskvy bude nějakou dobu trvat a zvýší náklady.

Také on zopakoval, že ruské uhelné společnosti přesměrují dodávky jinam, neupřesnil však na jaké trhy. Japonsko, které se připojilo k dřívějším sankcím uvaleným Spojenými státy a Evropskou unií na Moskvu, dnes uvedlo, že rovněž zakáže dovoz uhlí z Ruska, upozornila agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist