https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vychazi-nase-priroda-032011
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází Naše příroda 03/2011

28.6.2011 09:22 (Naše příroda)
Obálka časopisu Naše příroda 03/2011.
Obálka časopisu Naše příroda 03/2011.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Červnové číslo časopisu Naše příroda již můžete zakoupit na novinových stáncích a již podle fotografie na titulní straně je zřejmé, že se tentokrát vypravíme za medvědy, a to na Malou Fatru. Jakým způsobem tamní výzkumníci monitorují početnost a sledují chování medvědů, nám přiblížil Michal Kalaš z Fatranského spolku. Setkání s medvědem je poměrně vzácná záležitost, ale každý z nás už zřejmě v přírodě viděl hada – v článku Šimona Pelze se dozvíme, s jakými hady a kde se můžeme u nás setkat, jak je navzájem odlišíme a zda je nutné mít z nich strach. S Jakubem Hlouškem se vypravíme na „Hitlerovu dálnici“ u Brna za statnými kousky vzácných orchidejí a do minulosti nás zavedou i manželé Motyčkovi, se kterými si připomeneme historii „imperialistického brouka“ mandelinky bramborové, jako nepřítele fašismu, komunismu a v neposlední řadě pěstitelů brambor.
 


Hadi České republiky / Šimon Pelz

„Pokud selže určení druhu podle vzhledu, je nejlepší zamyslet se nad místem, kde jsme hada potkali. Biotop by nám měl poměrně úspěšně pomoci poznat správný druh. Na zmiji nikdy nenarazíte ve vodě a ve většině případů ani v její bezprostřední blízkosti, opak platí o užovce obojkové a podplamaté, které se můžou vynořit klidně vedle vás, když se v letních měsících koupete někde v rybníku nebo v řece, ale nejčastěji je můžete zastihnout na březích, jak se sluní. Užovku hladkou a stromovou potkáte téměř výhradně na suchých, slunných místech, jejich oblíbená místa jsou staré kamenné zídky, které jim skýtají spoustu úkrytů.“


Žahalky, žlutočerní zabijáci / Jozef Májsky

„V bohaté říši bezobratlých se za miliony let opakovaně snažily mnohé skupiny hmyzu bránit před predátory tím, že si takříkajíc oblékly pevné brnění. Mezi tyto obrněnce, chráněné pevným chitinovým pancířem, patří i mnohé druhy brouků. Na dospělé exempláře, jakými jsou třeba roháč, nosorožík nebo některé druhy tesaříků, si skutečně netroufne prakticky žádný hmyzí útočník. Přesto se ale během dlouhého vývoje objevili hmyzí predátoři, kteří našli slabinu v strategii broučích těžkooděnců. Obelstili je tak, že se zaměřili na jejich larvy, které si nemohou dovolit chránit tělo pancířem, protože rychle rostou.“


Obsah čísla 03/2011

Žahalky, žlutočerní zabijáci / Jozef Májsky
Za orchidejemi na dálnici / Jakub Hloušek
Hadi České republiky / Šimon Pelz
Vzácní brouci staletých jilmů jižní Moravy / Mladen Kaděra
O zlém brouku bramborouku a jeho příbuzenstvu / Hana a Vladimír Motyčkovi
Rozhovory s jestřábem / Ivan Kňaze
Objevte krásu památných stromů Prahy / Aleš Rudl
Kalské údolí / Vladimír Šoltys
Utajené vodopády Krušných hor / Martin Janoška
Fotografujeme krajinu / Jaromír Zumr
Jedlé dary přírody – Ostružiník maliník / Květa Šimková
Za medvědy Malou Fatrou / Michal Kalaš
Novinky v našich jeskyních / Petr Zajíček


reklama

Další informace |
Celé číslo časopisu si můžete prolistovat ZDE. Více informací včetně plných verzí vybraných článků naleznete na www.nasepriroda.cz.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist