http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/eva-wagnerova-parkovani-destova-voda-a-priklad-dobre-praxe-z-blanska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Eva Wagnerová: Parkování, dešťová voda a příklad dobré praxe z Blanska

9.6.2015
Původní představa jednosměrného provozu, vějířovitých parkovacích stání a středových kamenitých  „ostrovů“ s liniemi kompaktních habrů byla dodržena.
Původní představa jednosměrného provozu, vějířovitých parkovacích stání a středových kamenitých „ostrovů“ s liniemi kompaktních habrů byla dodržena.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Eva Wagnerová
Městský hřbitov v Blansku ještě nedávno neměl vlastní parkoviště. Pro parkování sloužila příležitostně pouze svažitá sousedící plocha. Město Blansko si nechalo vypracovat projekt na parkoviště, které by bylo důstojné pro daný účel a které by zároveň umožňovalo zasakování dešťové vody. Neobvyklé je, že primární koncept parkoviště doporučil krajinář, teprve pak byl projekt dále zpracován dopravním projektantem. Běžně to bývá opačně.
 

Původní stav byl takový, že se parkovalo na ploše mezi obvodovou hřbitovní zdí a frekventovanou komunikací ulice Dvorská. Svažitá plocha byla od pojezdu a parkování silně devastovaná, v komprimovaném povrchu terénu bylo zřetelně vidět vystupující skalnatý podklad a rýhy, vykreslené vodní erozí – splavováním jemných částí povrchu terénu. Místem také vedlo několik pěších tras.

Blanenský investiční odbor vypracoval pro projektanta osvícené zadání pro úpravu plochy:
- Vytvořit možnost kapacitního parkování pro návštěvníky hřbitova i obyvatele blízkého sídliště
- Zajistit alespoň částečný zásak srážkové vody do terénu
- Parkoviště nesmí vypadat jako standartní, fádní , pouze technicky řešená parkovací plocha (pracovní název projektu byl Parkové parkoviště)
- Nutné doplnění mobiliářem
- Doplnění vhodnými typy plastik

Původní pěší trasy byly respektovány,  v trávníku byly vyskládány z žulové kostky a tato dlážděná trasa prošla až do asfaltu parkoviště.
Původní pěší trasy byly respektovány, v trávníku byly vyskládány z žulové kostky a tato dlážděná trasa prošla až do asfaltu parkoviště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Eva Wagnerová

Nejprve byla vypracována ideová studie, která vymezila základní tvar parkovací plochy – podobu rybí kosti.

Pak teprve byl tento námět předán projektantovi dopravních staveb a ten vyřešil technickou situaci tak, aby odpovídala platným ČSN.

Původní představa jednosměrného provozu, vějířovitých parkovacích stání a středových kamenitých „ostrovů“ s liniemi kompaktních habrů byla dodržena i do realizační dokumentace.

Protáhlé deprese s kameny a liniemi stromů zachytávají část srážkové vody, odtékající z povrchu asfaltové vozovky. Druhá část vozovky a parkovací plochy je nakloněna k jižnímu lemu, který tvoří v posledním dílu parkovací plochy před obrubníkem distanční dlažba se štěrkovou spárou. Za obrubníkem, který je osazen s centimetrovými škvírami pro odtok vody, byl ještě zřízen štěrkový pás pro zásak, fixovaný betonovými mřížovými prvky. Ty jsou nutné pro usnadnění údržby sousedního trávníku, volný štěrk by ztížil pokos.

Do depresí s habry bylo použito k zásypu netříděné kamenivo s velkou frakcí, aby nebylo možné tudy projíždět a parkovat.
Do depresí s habry bylo použito k zásypu netříděné kamenivo s velkou frakcí, aby nebylo možné tudy projíždět a parkovat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Eva Wagnerová

Do depresí s habry bylo použito k zásypu netříděné kamenivo s velkou frakcí (kamenné prvky až 50 x 40 x 40 cm), aby nebylo možné tudy projíždět a parkovat.

Původní pěší trasy byly respektovány, v trávníku byly vyskládány z žulové kostky a tato dlážděná trasa prošla až do asfaltu parkoviště.

Následně byly osazeny lavice a dvě plastiky – při vstupu na hřbitov a při horním vjezdu na parkovací plochu.

Parkoviště funguje v Blansku od roku 2009, za svých 6 let života je hojně využíváno a při dešti svou funkčnost již mnohokrát prokázalo.

Eva Wagnerová
Autorka je projektantka a zahradní archi­tektka. Eva Wagnerová se podílela na ideové studii blanenského parkoviště.
tisknout poslat
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist