https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/antifosilni-zakon-by-pomohl-razantne-snizit-smog-tvrdi-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Antifosilní zákon by pomohl razantně snížit smog, tvrdí Hnutí DUHA

23.1.2017 09:48 | PRAHA (ČTK)
Odložený zákon, který měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí, by snížil smog o zhruba 95 procent, tvrdí Hnutí Duha. Na ilustračním snímku Ostrava zahalená ve smogu.
Odložený zákon, který měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí, by snížil smog o zhruba 95 procent, tvrdí Hnutí Duha. Na ilustračním snímku Ostrava zahalená ve smogu.
Odložený zákon, který měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí, by snížil smog o zhruba 95 procent. Tvrdí to odborníci z Hnutí Duha, kteří se v dnešním prohlášení odvolávají na studii k takzvanému antifosilnímu zákonu. Pro ministerstvo životního prostředí ji zpracovala konzultační firma EGÚ Brno spolu s Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Ministr Richard Brabec (ANO) minulý týden uvedl, že zákon vládě nepředloží, chce navrhnout, aby zvážila jeho dopady a dohodla se na případném odložení přípravy ve vládním období.
 

Antifosilní zákon má už řada evropských zemí, například Belgie, Dánsko, Francie nebo Británie. Česko je závislé na fosilních palivech až z 80 procent.

O studii k zákonu a jeho přípravě jednala minulý týden tripartita, shodla se na tom, že je to nadbytečná norma. Podmínkou přípravy zákona podle Brabce bylo, že nebude ohrožena konkurenceschopnost státu, a tato podmínka podle studie, nebyla naplněna, uvedl ministr. ČTK má dokument k dispozici.

"Odložit přípravu zákona, který by vláda slíbila voličům a jenž by snížil smog o 95 procent v době, kdy se lidé u nás dusí smogem, je prostě nezodpovědné," uvedl ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Brabec měl podle něj alespoň připravit podklady pro příští vládu s ohledem na programové prohlášení. Podle ekologů by měl stát hledat další opatření, která by pomohla smog snížit, mimo jiné přestat dotovat uhelné kotle nebo přijmout plán odstavování zastaralých uhelných elektráren.

Kvůli vysokým koncentracím prachu trvá smogová situace mimo jiné v Ústeckém, Královéhradeckém i Plzeňském kraji, podle předpovědi meteorologů může takový stav vydržet několik následujících dní. V Praze jsou stále zhoršené rozptylové podmínky a nadále platí signál regulace. Kvalita ovzduší byla ráno špatná ve většině částí hlavního města. V části Moravskoslezského kraje a ve Zlínském kraji byla odvolána smogová situace.

Autoři studie mimo jiné doporučují kontinuálně sledovat vývoj ve stanovování cílů a politik s vlivem na využívání fosilních zdrojů v EU i celosvětově a hledat přístupy u jiných států. Uvedli také, že na větší analýzu by potřebovali více času.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

23.1.2017 12:00
V tom návrhu naprosto chyběly ekonomické dopady.... takže nebylo o čem jednat
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.1.2017 13:14
Další plácání hnutí duha. Dnes potvrdil i pražský radní v ČRo,že největší zdroj a znešiťovatel ovzduší v Praze je doprava. Nesmyslné až trestuhodné jednání měst bylo využívání evropských dotací na nejrůznější retardéry, zpomalovače dopravy a pod., které z principu zastavují dopravu nebo tvoří cílené překážky plynulosti dopravy. Statisíce aut nesmyslně ve městech stojí v kolonách,čoudí a vypouštějí své CO katalyzátorem přeštěpené na CO2. Ale MŽP zcela mimo mísu řeší mld dotacemi a buzerací občanů malý problém lokálních topenišť s podílem prachu cca 10-13% (rok 2012!!) a to ještě pouze v zimním období i když skutečný velcí tvořiči "smradu" jsou úplně někde jinde, a viníci si klidně pijí kafíčko a zapnou čističku vzduchu..... Nakonec i zveřejněná zpráva NKÚ o mld dotacích MŽP říká jasně - mld v prachu a výsledek blížící se 0.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.2.2017 13:47
Pan Koželuh je příručí, který za nic neručí. Jinak je to pokrytec rozdávající knížecí rady občanské společnosti, naštěstí je stále méně slyšet, protože i ti největší zaslepenci již prokukují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist